Pet znakova da telu nedostaje ugljenih hidrata

Manjak ugljenih hidrata podstiče brže sagorevanje masti, ali uzrokuje loš zadah kao i usporeni oporavak nakon treninga. Takođe, povezuje se sa nervozom i umorom.

.

Loš zadah
Prehrana s niskim unosom ugljenih hidrata podstiče brzo sagorevanje masti. Tokom tog procesa oslobađaju se ketoni koji izazivaju neugodan zadah. Takav se loš zadah ne može rešiti vodicama za usta i korišćenjem konca jer nije posledica loše oralne higijene, tvrde stomatolozi.

Sporiji oporavak nakon treninga
Manjak ugljenih hidrata tera telo da koristi proteine za normalne mišićne funkcije uključujući i njihovu izgradnju. Ugljeni hidrati su čuvari mišića i energije, što znači ako ih nema dovoljno telo se sporije oporavlja od treninga.

Usporeni rad mozga
Baš kao telo, i mozak se oslanja na ugljene hidrate koji se pretvaraju u glukozu, a potom i u energiju. Ako ne dobija potrebnu glukozu, mozak ne može da radi uobičajenim tempom. Istraživanja su potvrdila da žene koje su na prehrani s niskim unosom ugljenih hidrata, imaju lošije rezultate na testovima pamćenja nego one koje unose veće količine ugljenih hidrata.

Loše raspoloženje, nervoza i umor
Ljudi kojima nedostaje ugljenih hidrata češće su nervozni, umorni i jače osećaju posledice stresa, potvrdile su studije. Razlog za to krije su u ugljenim hidratima koji su nužni u proizvodnji serotonina, hemikalije u mozgu odgovorne za dobro raspoloženje.

Probavni problemi i zatvor
Prve naznake da telu nedostaje ugljenih hidrata su problemi s probavom, tačnije zatvor. Izbegavanjem namirnica kao što su batati i celovite žitarice bogate ugljenim hidratima, ali i vlaknima vode ka konstipaciji. Vlakna podstiču probavu.