Dnevne navike koje pomažu zdravlju

Kardiovaskularna bolest je broj 1 ubica u Zapadnoj Americi, tako da nikada nije prerano da se obraća pažnja na zdravlje i da počnu da se preuzimaju koraci za očuvanje zdravlje. Dr Piter Alagona, direktor programa opšte kardiologije na institutu za srčano i vaskularno stanje države Pen, tvrdi da dnevne promene stila života mogu da dovedu do velikog boljitka kod zdravlja srca.

.

1. Osnažite se za zdravlje srca

Najvažnije, ostavite pušenje! Loši efekti cigareta su očigledno dokazani na srce i pluća. Kada prestanete, rizik povezan sa redovnim korišćenjem duvana se povećava vremenom. Nikada nije kasno da prestanete.

2. Doručkujte za zdravlje srca

"Jedan od razloga da svako veruje da je doručak najvažniji obrok dana jeste da on daje signal organizmu da je dan počeo", kaže dr Alagona. Telu su potrebne predvidljive navike. Pobrinite se da je dobar doručak sa uglavnom proteinima i prirodnim vlaknima - ne samo praznim kalorijama od prostih ugljenih hidrata i zasićenim mastima.

3. Dobro se naspavajte

Odmor je jedan od načina da se vaše telo puni baterijama za dnevne aktivnosti. Stalno vreme spavanja i trajanje je jedan od predvidljivih navika našeg tela i uma, kako bi funkcionisali na najbolji način.

4. Pokrenite se za ubrzanje kardiovaskularnog sistema

I pored vaše dnevne rutine pešačenja ili penjanja stepenicama, probajte i sa strukturisanim vežbama. "Ljudi sa boljim aerobnim kapacitetima, u boljoj formi, žive duže, zdravije i uživaju kako fizičke, tako i mentalne benefite", objašnjava doktor.

5. Jedite zdravo

Zdrava ishrana sadrži ne samo odgovarajuću hranu, već i odgovarajuć unos kalorija, tvrdi kardiolog. Rezanje kalorija izbacivanjem prostih ugljenih hidrata i zamena dobrih masti od zasićenih masti, povećanje prirodnih vlakana i jedenje više svežeg voća i povrća je dobar start.