Zdravlje

MASLINOVO ULJE KAO SAVEZNIK U BORBI ZA LEPOTU: Ishranite kožu, oporavite kosu, sprečite prerano starenje!

Maslinovo ulje, kako su pokazala brojna istraživanja, može da spreči preranu pojavu znakova starenja, ali i da sanira oštećenja na koži izazvana Sunčevim zracima. Ono sadrži antioksidanse koji se bore protiv oštećenja koja nastaju kao posledica delovanja slobodnih radikala, ali i sastojak koji se naziva skvalen koji ima visoko hidratantno dejstvo.

18.06.2021. - 14:00h
Maslinovo ulje
Maslinovo uljefoto: Maryna Pleshkun/Shutterstock

Onemogućava gubitak vode

Maslinovo ulje održava kožu hidriranom, pa zato ona izgleda svežije i zdravije.

Čini kožu otpornijom

Ukoliko nanosite maslinovo ulje, štetne materije iz okruženja joj neće moći ništa. Ovo ulje jača zaštinu barijeru kože i smanjuje iritacije.

Sprečava prevremeno starenje

Maslinovo ulje obiluje vitaminima A, D, K i E, jednako kao i skvalenom, snažnim antioksidansom koji nas štiti od oksidacije osetljivih masnih kiselina i isušivanja, a važan je sastojak hidro-lipidnog sloja kože. Svi ti sastojci zajedno smanjuju oksidativni stres na koži, a on je glavni krivac za prevremeno starenje, piše Caffe.ba

Ima antibakterijsko delovanje

Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje ima antibakterijsko delovanje, pa se ponekad može koristiti za lečenje bakterijskih infekcija kože.

Kako je najbolje koristiti ovo ulje?

Kako biste sprečili nastanak bora, pre spavanja nanesite na područje oko očiju ili usana nekoliko kapi maslinovog ulja.

Osobe sa suvom (ali ne osetljivom) kožom mogu koristiti maslinovo ulje kao bazu za hidratantnu masku. Pomešajte ga sa sastojcima kao što su belance, med ili ovsena kaša i ostavite dvadeset minuta na koži, zatim isperite. Takva maska kožu smiruje, čini mekšom i hidrira.

Maslinovo ulje se može koristiti i za dubinsku negu kose. Sve što je potrebno je da na krajeve stavite veću količinu ulja i tako prespavate. Ujutru kosu operite na uobičajen način.

Ko ne sme da koristi ovo ulje?

Stručnjaci se slažu da maslinovo ulje nije dobar izbor za osobe sklone aknama ili za one sa začepljenim porama. Naime, masne kiseline kojima maslinovo ulje obiluje su upravo hrana za bakterije koje uzrokuju akne i gljivice.