Na dijeti ste i gubite kilograme? Ovo su znaci da gubite mišiće, a ne masti...

Gubitak kilograma je težak. Od promene ishrane do pojačanih treninga, može da potraje dok se dogodi ozbiljna promena vašeg načina života. Takođe, obično je cilj smanjiti telesnu masnoću i povećati mišiće. Ali, ponekad u tom procesu možete početi da gubite mišiće umesto masnog tkiva - a to nije sjajan scenario.

Da li gubite masti ili mišiće?, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Da li gubite masti ili mišiće?, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

"Loše je gubiti mišiće umesto masti, jer su mišići ključni akteri u kretanju i funkciji tela", kaže Gerardo Miranda-Komas, docent za rehabilitacionu medicinu na Medicinskom fakultetu Ikan.

"Gubitkom mišićne mase negativno utičete na snagu i izdržljivost, što dovodi do smanjenih funkcionalnih performansi", objašnjava i ističe: "Osoba koja pokušava da smrša gladovanjem može prvo da izgubi mišiće, a tek onda masti."

Kako se to događa? Pa, telo voli najpre da koristi ugljene hidrate (glukozu) za energiju. Ako to nije dostupno, poseže za glikogenom, tj. glukozom koja je uskaldištena u jetri i mišićima, kaže dr Miranda-Komas.

"Masnoća se takođe koristi za energiju, u zavisnosti od trajanja telesne aktivnosti, a pojedinac može da istrenira svoje telo da koristi masnoću kao primarni izvor energije", ističe doktorka.

"Zdrava ishrana obično sadrži 45-65% ugljenih hidrata, od 15-35% proteina i 20-35% masti", kaže Vesli Delbridž, nutricionista i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku: "Poenta je u uravnoteženoj ishrani i izbegavanju potpunog ograničavanja bilo koje namirnice."

Ali kako možete da znate da li gubite mišiće ili masti? Evo pet znakova:

1. Treninzi vam se čine sve teži
Mogli biste da počnete da osećate da vam sve teže pada da odradite treninge i možda ćete poželeti da ih preskočite.

"Primetićete da imate manje snage u teretani", kaže Spenser Nadolski, autor knjige "The Fat Loss Prescription".

2. Osećate se tromo dok obavljate svakodnevne aktivnosti
"Neadekvatna ishrana može dovesti do smanjenja mišića, a to može da dovede do oštećenja njihove funkcije", kaže dr Miranda-Komas: "To je obično uzrokovano nedostatkom energije i mogućim preterivanjem s treninzima."

3. Procenat telesne masti se ne menja
Ako mršavite, a procenat telesnih masnoća ostaje isti, to je verovatno znak da gubite mišiće.

"Vaše telo se neće oblikovati onako kako želite. Primetićete kako se opseg smanjuje, ali masnoća je ista", kaže dr Nadolski.

4. Mršavite brzim tempom
Možda ćete biti oduševljeni brojkama, ali to verovatno nije dobra vest za vašu mišićnu masu - osim ako za početak nemate puno masnoće za gubljenje, piše Men's Health.

"Što više masnoće imate, veća je verovatnoća da ćete izgubiti više masti nego mišića prilikom mršavljenja", kaže dr Nadolski.

"Gubitak kilograma zahteva dug period i strpljenje - to je maraton, a ne sprint. Ljudi bi trebalo da gube 1-2 kilograma nedeljno", ističe Delbridž.

5. Vaš trening ne napreduje
Podrazumeva se da je teško pokrenuti se i vežbati kad ste umorni. Ako nikako ne možete da povećate težinu koju dižete, to bi mogao da bude još jedan znak da ste izgubili mišiće, smatra Albert Mateni, osnivač "Soho Strength Laba".

"Mnogo činilaca utiče na uspešnost, ali ako ne vidite napredak u treningu to je dobar znak da ne pogađate potrebe svog tela", rekao je za Women's Health, prenosi Index.