Zdravlje

Jabuke, đumbir, šipak... Navalite na ove namirnice i zaštitite se od prehlade i gripa!

Prevencija je najvažnija kada je u pitanju bilo koja bolest, a isto važi i za prehladu i grip.

04.11.2019. - 08:10h
Navalite na ove namirnice i zaštitite se od prehlade i gripa!
Navalite na ove namirnice i zaštitite se od prehlade i gripa!foto: Depositphotos/belchonock

Svi stručnjaci su saglasni da je najvažnije unositi vitamine i minerale u organizam putem hrane, stoga iskoristite moć ovih namirnica i zaštitite se od sezonskih bolesti.

ZELENI ČAJ
Zeleni čaj krcat je polifenolima i flavonoidima koji pomažu u borbi protiv bolesti. Ovi antioksidansi poništavaju slobodne radikale koji uzrokuju ćelijsko oštećenje te na taj način omogućavaju upale, tj. bolest.

SEMENKE LANA
Reč je o jednoj od nutritivno najbogatijih namirnica pa skoro nema zdravstvenog stanja za koje one nisu savršena prevencija - smanjuju holesterol, regulišu probavu, smanjuju rizik od raka, dobar su izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana koji jačaju imunitet.

ŠIPAK
Šipak “puca” od obilja vitamina C, kalijuma, flavonoida, pektina, voćnih kiselina i brojnih drugih stvari koje su blagotvorne za probavni i mokraćni sistem, jačanje imuniteta i zarastanje oštećene kože.

JABUKE
Jabuke obiluju pektinom, topivim vlaknima koja snižavaju krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Sveže jabuke dobar su izvor vitamina C, koji štiti ćelije organizma od oštećenja. Vitamin C takođe pomaže u izgradnji vezivnog tkiva, održava kapilare i krvne sudove u dobrom stanju, te pomaže u apsorpciji gvožđa.

ĐUMBIR
Osim upečatljivog mirisa kojim oplemenjuje hranu, đumbir je lek za probavne probleme i mučninu, a pomaže i u lečenju simptoma prehlade i gripa.

KELJ
Kelj je bogat vitaminima A i K, a sadrži i 80 mg vitamina C. Čestom konzumacijom kelja unosite u telo dovoljnu dnevnu dozu minerala i nezasićenih masnih kiselina.

Izvor: Ordinacija.hr