Proverite imate li rane znakove šećerne bolesti

Mnoge osobe imaju, ali još nisu svesne, prvih znakova nadolazećeg dijabetesa. Ukoliko se bolest razvije povećaće im se rizik od brojnih zdravstvenih komplikacija, od srčanog udara, moždanog udar do Alchaimerove bolesti pa čak i raka gušterače.

.

Zapravo, vrlo je uobičajeno da ljudi saznaju da imaju šećernu bolest nakon što su već doživeli moždani ili srčani udar. Dr. Bredli Bale, iz Grejs Klinike iz Teksasa pojašnjava:

"Mnogi to pripisuju lošoj sreći ili slučajnosti, ali ustvari oko 70 odsto srčanih udara ima isti uzrok kao i dijabetes tipa 2: rezistenciju na insulin"-

Ako se rani znakovi nadolazećeg dijabetesa uoče na vreme može se sprečiti pojava bolesti i izbeći opasne komplikacije.

Pogledajte najčešće upozoravajuće simptome:

Visoki krvni pritisak

Insulinska rezistencija je glavni uzrok pojave visokog pritiska (140/90 ili više).

Široki struk

Čak i ako vam je težina u normalnim granicama, za muškarce je alarmantan struk u obimu od 100 cm ili širi, a za žene od 88 cm ili širi. Obavezno krenite s vežbanjem.

Bolesne desni

Osobe s parodontalnom bolesti će češće imati abnormalne nivoe šećera u krvi, u odnosu na one bez bolesti desni.

Oštećenje sluha

Povišen šećer koji oštećuje nerve i krvne sudove po celom telu može oštetiti i sluh. Dijabetičari imaju 2,6 puta češće oštećenje sluha.

Žuti nokti

Do 50 odsto dijabetičara ima žućkaste nokte, objavljeno je u časopisu "Cleveland Clinic Journal of Medicine".

Erektilna disfunkcija

Ovo je posledica oštećenja krvnih sudova u polnim organima.

Češće infekcije

Kod žena su česte gljivične infekcije među glavnim ranim znakovima nadolazećeg dijabetesa. Najčešće zato jer šećer podstiče rast bakterija.

Povišeni trigliceridi

Abnormalni nivo lipida često se povezuju s rezistencijom na insulin. I niski nivo dobrog HDL holesterola je faktor rizika.

Intenzivna glad i žeđ

Oba simptoma uz često izbacivanje urina klasični su simptomi dijabetesa. Ipak ne javljaju se u ranoj fazi.

Osećate se dobro?

Dijabetes može biti neprimetan. Simptomi mogu početi tek relativno kasno u bolesti kad je već došlo do nepopravljive štete. Ako sumnjate na dijabetes treba redovno da kontrolišete šećer kod lekara. Ne propuštajte godišnji sistematski pregled.