Ovih SEDAM namirnica ne bi trebalo da konzumiramo pre spavanja

Želudačni refluks mnogima stvara velike probleme tokom dana, a posebno mučan može da bude pre spavanja. Predstavljamo vam listu namirnica koje bi trebalo da izbacite iz svog večernjeg jelovnika kako biste izbegli ovu neugodnu pojavu.

.

Gazirana pića
Spadaju u grupu namirnica koje u sebi sadrže više kiselina od bilo čega što možemo da pronađemo u prirodi. Ugljen-dioksid u gaziranim pićima povećava pritisak u želucu. Sudržavajte se i od ispijanja alkohola.

Masna hrana
Zaboravite na sladoled, keks, hamburgere i sve namirnice s velikim udelom štetnih masnoća, jer na želudac deluju isto kao alkohol i gazirana pića.

Čokolada
Osim velikog udela masnoća, sadrži i kofein koji se nalazi u kakau, te teobromin koji potdstiče želudačni refluks.

Sir
Izbegavajte mekane tipove sira poput fete ili mocarele, a ako baš ne možete da preskočite sir pre spavanja, birajte male količine tvrdih varijanti poput parmezana.

Orašasti plodovi
Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvek nepovoljne u večernjim satima. Bez obzira na to što je orašasto voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbegavati pre spavanja. Na vas će najgore delovati orasi, kikiriki i indijski oraščići, a za želudac su najlakši bademi i pistaći.

Citrusi
Iako su ukusni, zdravi i osvežavajući tokom dana, nemojte ih konzumirati pre spavanja jer sadrže velike količine kiselina koje će iziritirati vaš želudac.

Kafa
Osim što zbog kofeina u kafi nećete moći da spavate, on će izazvati izlučivanje dodatnih kiselina u želucu.

Izvor: Zadovoljna.hr