Uz malo volje izborite se sa "vikend" i "zimskom" depresijom

Takozvana "vikend depresija" nije bolest, ali je smetnja koja može da vam učini dane neprijatnijim. Psiholog Nebojša Jovanović objašnjava da to nije ozbiljan poremećaj ali da je važno da znamo kako kako da sa njim izađemo na kraj.

.

Uz poznatu "zimsku depresiju" koja nam je došla sa hladnim danima, svake nedelje mnoge od nas može da sustigne i takozvana "vikend depresija".

Ova stanja nazvana depresijama nisu dijagnoza kako istoimeni poremećaj koga treba lečiti ali su nezgodacija koje valja biti svestan. Prema rečima psihologa Nebojše Jovanovića ova depresivnost manifestuje se sniženim raspoloženjem, koje se identifikuje gubitkom volje i želje da se nešto radi, ali i blagom tugom. Jovanović naglašava da postoje različite vrste sezonskih poremećaja pa uz "zimsku" imamo i "prolećnu depresiju", ali i "letnju". On kaže da su ove promene raspoloženja svojstvene podneblju na kome živimo.

Jovanović posebno izdvaja "vikend depresiju" koja pogađa ljude kojima je posao zamenio porodicu i koji vikendom "ne znaju šte će sa sobom". Ove promene raspoloženja imaju fiziološke i psihološle razloge, a kao prve navodi manjak svetlosti koji utiče na lučenje melatonina i serotonina. Među psihološkim razlozima Jovanović izdvaja i približavanje praznika, te da kod nekih ljudi na depresivnost može da utiče i činjenica da je u ovom periodu puno praznika koje oni nemaju sa kim da provedu.

- Za neke ljude to nije "sad je prilika da se dobro provedem" vec "prilika da vidim koliko nemam nikoga"- naglašava Jovanović. 

On savetuje da se provodi više vremena na svetlu, ali i da se iako je zima ne zavorimo u kuću, već da se više krećemo uprkos lenjosti. 

- Ako vam je tu gde je po pravilu lepo i toplo depresivno, onda to morate promeniti. I meni je često teško da se pokrenem da vežbam. Usedeo sam se, imam sedeći posao - terapeut sam. Ali mi je posle vežbanja dobro. Znam da treba da odvežbam da bi mi bilo bolje.- savetruje on. 

Jovanović dodaje da je u ovom sučaju često korisno imati kućnog ljubimca kome treba šetnja.