Zašto se baka u 92. godini upisala u osnovnu školu?

Gulu Sarac ima 92 godine, živi u turskom gradu Sinopa i pre godinu dana je izgubila supruga. Pošto sada ima više vremena, odlučila je da upiše osnovnu školu, kako bi naučila da čita i piše.

.

Narodni kulturni centar u ovom gradu na Crnom moru, pokrenuo je tzv. kampanju pismenosti, u okviru koje je Osnovnoj školi “Gazi” otvoren kurs za čitanje i pisanje, namenjen ženama koje tokom mladosti nisu imale priliku da steknu osnove obrazovanja.

Ovaj kurs trenutno pohađa osam žena, starosne dobi između 40 i 92 godine, među kojima je i Sarac, najstarija polaznica.

Radosna je što može osetiti lepotu učionice

Ispred škole okupljeni su brojni građani Sinopa diveći joj se dok Sarac uz pomoć štapa ulazi u školsko dvorište. Svojom posvećenosti i voljom za obrazovanjem zadivila je takođe i svoje učitelje koji joj pomažu da savlada čitanje i pisanje. Osim toga, Sarac je žena koja najbolje potvrđuje tačnost narodne poslovice da “čovek uči dok je živ”.

.

U razgovoru za Anadoliju, Sarac je istakla da je kao dete izgubila oca i to je bila jedna od prepreka da se upiše u osnovnu školu, samim tim da nauči da čita i piše.

Želi da nauči da piše imena dece i unuka

Iako ima 92 godine, Sarac kaže kako se trudi da pet dana u nedelji dolazi na časove.

“Pre godinu dana sam izgubila supruga. Moja ćerka je znala koliko želim da savladam čitanje i pisanje. Ona mi je preporučila kurs. Godinama su moja deca pokušavala da mi pomognu, ali ja nikada nisam išla u školu. Sada pet dana u nedelji dolazim na časove. Drago mi je što se ovaj kurs održava u školskim učionicama, tako da bar danas mogu da osetim lepu atmosferu učionice”, poručila je Sarac.

Na pitanje kako teku časovi, Sarac je odgovorila:

“Već mogu da čitam. Uz božju pomoć i zalaganje naših učitelja vrlo brzo ću naučiti i da pišem. Želim napisati imena svoje dece i unuka. Hvala svima koji su nam ovo omogućili”, poručila je Sarac.