Veterinari upozoravaju: Nikotin iz električnih cigareta truje kućne ljubimce

Koristite e-cigarete? Poslednji podaci pokazuju da one veoma loše utiču na vaše ljubimce, a jedan staford u Velikoj Britaniji je uginu od posledica trovanja nikotinom iz ovih cigareta!

.

Početkom godine, u februaru, staford pod imenom Ajvi postao je prva žrtva trovanja nikotinom iz elektronskih cigareta u Britaniji, prenosi Mirror.

Ajvi je pronašla bočicu sa nikotinom koji se koristi za punjenje elektronske cigarete svoje vlasnice Kejt Suton (56) i počela je da je grize. Nakon nekoliko sati Ajvi je uginula.

Sve se brzo odigralo kada je vlasnica stavila bočicu sa nikotinom na trpezarijski sto s namerom da dopuni cigaretu. Ajvi je skočila i zgrabila je, a da Kejt nije mogla ništa da spreči.

Ajvi je odmah počela da kašlje, pa da povraća. Brzo su je odveli kod veterinara gde su joj dali jaku dozu steroida. Međutim uginula je narednog dana od posledica trovanja nikotinom.

Sada je u Velikoj Britaniji zabeležen porast trovanja ljubimaca ovom supstancom i to za čak 300 odsto u poslednjih 12 meseci, saopštavaju Veterinari.

Crveni krst za ljubimce u Volkdenu takođe upozorava na visok rast trovanja nikotinom i to najčešće nakon što ljudima slučajno ispadne kapsula za e-cigarete na pod ili kada ih nestašni ljubimci sami uzmu sa stola.

Oni su, na primer, do skoro lečili osmomesečno štene zušona pod imenom Elton koje je pokupilo pakovanje koje je vlasnici slučajno ispalo na pod.

Njegova vlasnica Ema Ronej je izjavila:

"Bila sam na poslu kada me je žena koja mi sprema kuću pozvala i ispričala šta se dogodilo. Rekla je da joj je punjenje za cigaretu ispalo, a Elton ga je pokupio brže nego što je ona uspela da se savije i pokupi ga".

"Elton je imao sreće jer su vlasnici videli šta se dogodilo i odmah ga doveli na pregled. Još jedna srećna okolnost bila je što smo znali čime se otrovao pa smo odmah mogli da reagujemo", izjavila je veterinar Lorna Sidons i dodaje:

"Još uvek se vode rasprave da li su e-cigarete štetne i koliko po zdravlje ljudi. Ali kod životinja je to jasno. Ukoliko vidite da je vaš ljubimac uzeo u usta nikotin za ove cigareta, odmah ga odvedite kod najbližeg veterinara. Po njih trovanje može da bude fatalno!".

Svetska zdravstvena organizacija odbila je da prihvati ovaj uređaj sve dok se on dugoročno ne pokaže kao siguran i bezbedan.

Tečnost za punjenje cigareta sadrži hemikalije kao što je propilen glikol, polietilen glikol 400 koji se mešajhu sa glicerinom iz povrća i različitim ukusima, i količinom nikotina.

I dok je ljudima potrebna velika doza nikotina da bi se otrovali, psima je dovoljno svega 10 miligrama po kilogramu njihove ukupne težine.

Nikotin je veoma otrovna supstanca i može da bude fatalna i za ljude i za životinje.

Kod ljudi na primer gatalna doza je između 50 i 60 miligrama što je kontinuirano pušenje od 20 od 30 cigareta ili dve flašice tečnosti za cigarete od po 24 miligrama nikotina.