Veliki Božićni post počinje danas: Da li treba da POSTIMO NA VODI ILI NA ULJU; Treba li da se odreknemo još nečega osim mrsne hrane? (VIDEO)

Veliki Božićni post počinje danas. Kada treba postiti na vodi, a kada na ulju? Čega bi trebalo sve da se odreknemo osim mrsne hrane, narednih 40 dana, kao i šta sve treba da znamo i primenimo kako bismo najbolje dočekali najveći hrišćanski praznik - ovoga "Jutra" objasnio je sveštenik Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelena Gligorije Marković.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"Post je otvaranje kao našoj istinitoj i duhovnoj potrebi, a to nije ono što mi mislimo da jeste, nego ono što tek treba da se otkrije. Sva ta pravila koja važe za Božićni post, donose duboki smisao čovekovog života i odgovor na svaku situaciju u svim vremenima kao mesto čoveka pred samim sobom u svetu u kome živi, sa ljudima sa kojima živi i u okolnostima koje su oko njega. Pronalaženje tog odgovora nije neka čarobna formula, nego je sastavni deo našeg života da u svakome danu dajemo dobar odgovor, bez obzira kakvi bili izazovi oko nas. Nema izgovora za loše odgovore", objašnjava sveštenik Gligorije.

Ima različitih postova, kako ističe otac Gligorije, ali "važno je da znamo da hrana nije čista i nečista, nego je to naše služenje pred Bogom, koje nije samo ono što se dešava u hramovima, već svaki tren našeg života".

Koja pravila treba da poštujemo narednih 40 dana počevši od danas, na koji način možemo najbolje da se pripremimo za najveći hrišćanski praznik, da li sada treba da postimo na vodi ili na ulju i kojih običaja još treba da se pridržavamo, detaljno je opisao otac Grigorije u nastavku: