Ukleto selo čije se ime ne izgovara naglas!

Kolobraro je drevni grad na vrhu brda koji nosi epitet najukletijeg mesta u Evropi...

Mesto je toliko ukleto da čak ni u njegovoj domovini Italiji ne žele da ga izgovore naglas, već samo kažu „ono selo“. Čak vas ni tamošnja policija neće kazniti zbog prebrze vožnje ako preplašeni nagazite gas dok prolazite tuda. Jer, oni znaju...

Priča o prokletstvu je stara koliko i sam grad Kolobraro, a vezana je za značenje reči „koluber“, što na latinskom znači zmija, za koju se veruje da je oličenje zla.

Grad na sebi ima kletvu

Iako se priča o prokletstvu prenosila vekovima, oživela je tek u prvoj polovini 20. veka, kada su je probudili jedan advokat i veštica. Bjađo Virđilio je bio uspešan advokat koji nikad nije izgubio slučaj i imao je mnogo neprijatelja. Jednog dana na sudu je, u žaru govora rekao: „Ako ne govorim istinu, neka ovaj luster padne!“

I luster je pao.

Iako niko nije povređen, njegovo ime postalo je sinonim za loš znak i dodao je još negativne reputacije već ozloglašenom Kolobraru, piše BBC.

Neobjašnjive nesreće

Advokat i njegovi naslednici ubrzo su napustili grad. Nakon tog slučaja, jedan antropolog je stigao u grad u potrazi za „dobrom vešticom“, za koju je verovao da može da skine urok „zlog oka“. Sreo je „La Katre“, mršavu staricu izgorelu od sunca, dubokih bora i pomislio je da je napokon pronašao pravu osobu.

Ali, umesto toga, i on i čitav njegov tim saradnika počeli su da tokom poseta gradu doživljavaju potpuno neobjašnjive nesreće. Otada se Kolobraro navodi kao glavno veštičje gnijezdo, ali Elena di Napoli, koja je potomak pomenute starice, tvrdi da njena prabaka nije bila veštica, već „samo stara žena koja je možda izgledala kao veštica“.

Tu su se rađala deca sa dva srca?

Ipak, to nije sprečilo priče o „maskiareama", vešticama koje su tokom pedesetih svojim magičnim moćima vladale selom i donosile nesreću kome god bi poželele.
Neke od najgorih priča odnose se na bacanje uroka na trudnice, koje su svojim gresima obezbedile nesreću svojoj deci. Navodno, u Kolobraru bilo je više slučajeva beba koje su se rađale sa dva srca, tri plućna krila...

Izvor: Express