TIPOVI LIČNOSTI koji vam mogu pomoći da BOLJE RAZUMETE SVOJE DETE

Temperament se teško menja, posebno dečiji. Ali ukoliko istražite o različitim vrstama ličnosti i uvidite kom tipu pripada vaš mališan, lakše će vam biti da ga razumete i da nađete pravi način za vaspitanje.

Foto: Standret / Shutterstock
Foto: Standret / Shutterstock
.

Svako od nas rođen je sa posebnim tipom ličnosti i jedinstvenim karakteristikama. Poznavanje temperamenta vašeg deteta može vam pomoći da razumete zašto ono radi stvari koje radi. Može vam čak pomoći i da rešite probleme u njegovom ponašanju.

Hipokrat je podelio ljude prema temperamentu na četiri glavna tipa. Vaš mališan može imati karakteristike koje pripadaju različitim grupama, ali veoma često pokazuje osobine jednog specifičnog tipa ličnosti istaknutije od drugih. Proverite kom tipu pripadaju vaša naslednica ili naslednik.

Kolerik

Ovaj tip ličnosti je strastven, otvoren, konkurentan, odlučan, jake volje i avanturistički raspoložen. Deca koja mu pripadaju najčešće su veoma strogo orijentisana ka cilju i mogu biti vrlo logična i analitična, ali ponekad nisu preterano društvena.

Sangvinik

Živahan, razigran, maštovit, pričljiv i društven - takav je sangvinik. Deca koja pripadaju ovom tipu ličnosti mogu biti bezbrižna, optimistična, avanturistički nastrojena i najčešće se ne plaše rizika. Lako im sve postaje dosadno i teško im je bez zabave.

Melanholik

Karakteristike ovog tipa ličnosti su da je dubokouman, detaljista, pun poštovanja, uredan, pažljiv i voli tradiciju. Veoma je društven i želi da bude od pomoći. Maleni malanholici ne vole avanture niti rizike.

Flegmatik

Osobine kojima se može opisati flegmatik su: promišljen, pažljiv, kontrolisan i diplomata. Detetu ovog tipa ličnosti često je potrebno da ostvari bliske lične odnose. Ono je lojalno, izbegava sukobe i uživa u tome da pomaže drugima.

Pretpostavlja se da će ličnost nastaviti da se razvija tokom nekoliko faza života, od detinjstva do adolescencije. Međutim, prema nedavno sprovedenom istraživanju, identifikovana su tri tipa ličnosti koja se pojavljuju prilično rano u životu, još u predškolskom uzrastu, i “opstaju” i tokom odraslog doba.

Osim toga, pojedini stručnjaci spekulišu o tome da ovi različiti tipovi ličnosti dovode do drugačijih ishoda u pojedinim oblastima, kao što su škola, socijalizacija, ponašanje i samopoštovanje. Evo o kojim tipovima dečjih ličnosti je reč:

Otporno

Ovo dete je ekstrovertno, savesno, dobro u “baratanju” emocijama, samouvereno, lako izbegava nevolje, pozitivno je orijentisano prema drugima.

Previše kontrolisano

Ukoliko pripada ovom tipu ličnosti, dete je stidljivo, samosvesno, perfekcionista, neprijatno mu je u blizini stranaca, nije baš previše otvoreno ka isprobavanju novih stvari, pokazuje znake niske fleksibilnosti i emocionalne svesti, teško se povezuje sa ostalima i vrlo je zatvoreno prilikom izražavanja emocija.

Pod kontrolom

Maleni pripadnici ovog tipa ličnosti su neprijatni, imaju nedostatak samokontrole, manjak savesnosti, često su agresivni, teško se kontrolišu, emocionalno su disbalansirani.

Kada ste sve ovo saznali, imajte na umu da, kao što ne postoje dva ista deteta, tako ni dve tehnike roditeljstva ne bi trebalo da budu iste. Na prvom mestu, važno je identifikovati tipove ličnosti dece da biste znali šta im je potrebno da bi napredovala.

Ponekad se čini da se temperamenti roditelja i njihove dece dobro uklapaju. U drugim slučajevima, oni su izvor beskrajnih sukoba. Bez sumnje bi bilo vrlo izazovno da veoma aktivno dete živi sa roditeljima relativno niske energije, u skučenom stanu. Međutim, važno je zapamtiti da deca ne mogu lako da promene svoj temperament. Zato vas razumevanje aspekata ličnosti vašeg deteta, koji su van njihove kontrole, može dovesti do većeg razumevanja i prihvatanja deteta onakvog kakvo jeste.

Izvor: magazin.novosti.rs