Sutra je Bogojavljenje: Običaji su brojni, ali u ponoć obavezno pogledajte nebo i zamislite želju

Na Bogojavljenje, dan kada je po predanju božji glas objavio da je Isus njegov sin, biće uslišene sve želje. Predanje kaže da se na bogojavljensku noć „otvaraju nebesa“ te da bi trebalo jasno zamisliti želju, a tačno i ponoć pogledati u nebo i poželeti da se ona ostvari. Upravo na ovaj način možete dočekati jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika.

M.K.  |  Izvor: Ženski magazin  |  
Foto: Adam Jan Figel/Shutterstock
Foto: Adam Jan Figel/Shutterstock
.

Bogojavljenju prethodi Krstovdan, prvi dan posta posle božićnih praznika, a odmah za njim, 20. januara, slavi se i Sveti Jovan Krstitelj. Bogojavljenje se obeležava 19. januara i spada u tzv. nepokretne praznike, odnosno praznike čiji se datum ne menja. Tog dana se, prema Bibliji, posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti duh u vidu goluba spustio Isusu na rame i začuo se glas Boga Oca s neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha.

Upravo ovaj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka, navodi se u svetim knjigama i slavi kao Bogojavljenje.

Bogojavljenska vodica

.

Na Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, baš kao i na samo Bogojavljenje, posle liturgije se osveštava voda u koju se stavlja bosiljak i koju narod nosi kući. Veruje se da ima duhovna i lekovita svojstva, da se nikada ne kvari, ali i da štiti od nečistih sila.

U stara vremena, bogojavljenska vodica je davana trudnicama, jer se verovalo da će im olakšati porođaj. Vodica se sipala i u bunare kako bi se pročistili, a davala se bolesnicima koji nisu mogli da odu u crkvu na pričest.

Običaji za Bogojavljenje

Foto: Randy Baker/Shutterstock
Foto: Randy Baker/Shutterstock
.

Počinje sezona venčanja – Običajni kalendar kaže da upravo od Bogojavljenja počinju dani pogodni za venčanja.

Plivanje za Časni krst – Godinama unazad, širom Srbije se organizuju se tradicionalna plivanja za Časni krst. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina koliko je Hristos živeo. Verovalo se da bi na ovaj dan bilo dobro okupati se u reci radi boljeg zdravlja, a izuzetno zdravi i jaki pojedinci su ovo ritualno kupanje u reci obavljali pre izlaska sunca.

Otuda je ostao običaj da se za Bogojavljenje u reku baca Časni krst. Mladi se tada tačmiče ko će do njega stići prvi, jer upravo to simbolizuje sreću tokom cele godine. Po verovanju, krst bi trebalo da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje bogojavljanske vodice.

Čišćenje kuće - U pojedinim krajevima Srbije običaj je da se na dan Hristovog krštenja operu stvari i očisti kuća jer su prošli nekršteni, to jest nečisti dani, koji traju od Božića.

Šta se kaže za Bogojavljanje

.

Iako je ovo pitanje prethodnih nekoliko godina predmet diskusije, vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima "Bog se javi" ili "Hristos se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

Na Bogojavljenje se nikad ne posti

.

Bez obzira na to kog dana pada, na Bogojavljenje se nikada ne posti, jer se tzv. nekršteni dani započeti na Božić, završavaju ovim danom.

Na Bogojavljenje se tradicionalno u mnogim delovima Srbije spremaju pihtije.

Narodna verovanja za Bogojavljenje

.

Devojke stavljaju ogledalce pod jastuk Jedan od običaja koji se ponegde zadržao i danas odnosi se na neudate devojke. Naime, one noć pred Bogojavljenje stavljaju ogledalce pod jastuk, jer se veruje da će sanjati muškarca za kog će se udati.

Zahvatanje vode Osim toga, nekada su mlade devojke na bogojavljensko jutro odlazile na izvor, bacale po neko zrno pšenice i kukuruza u njega, izgovarajući sledeće reči: „Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive“. Posle toga bi zahvatale vodu i odnosile je do kućnog praga, gde su ih sačekivali ostali ukućani. U nekim delovima Srbije je postojao i običaj da se ovako zahvaćena voda davala ostalim ukućanima da je piju, ali preko sekire, kako bi se izbegle eventualne svađe među njima tokom naredne godine.

Zamislite želju na Bogojavljanje

Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock
Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock
.

Prema predanju, u poslednjim minutima Krstovdana, trebalo bi da jasno i nedvosmisleno formulišete želju koja vam je važna, pa tačno u ponoć, otovorite prozor i zamolite Gospoda da vam tu želju ispuni, jer na dan kada je božji glas objavio da je Isus njegov sin - Bogojavljenje, sve želje će biti uslišene.

Snovi na bogojavljanje

.

Stara verovanja kažu da san koji ste usnuli u noći između 18. i 19. januara može da predstavlja svojevrsnu poruku ili predskazanje budućih događaja, zbog čega bi bilo dobro zapamtiti ono što ste sanjali.

To posebno važi za devojke koje su pod jastuk stavile ogledalce, jer će one po predanju sanjati svog budućeg muža.

Od vremenskih prilika za Bogojavljenje zavisi kakva će biti godina

.

Običaj je da se na Bogojavljenje izađe na čistinu i da se u ruci ponese malo pepela koji se lagano ispušta iz dlana. Na taj način se određuje koji je vetar „pobedio“ na Krstovdan.

Ako duva istočni vetar, godina će biti sušna, ako duva jugo, biće kišna, ako duva zapadni, biće rodna, ali i olujna, a ako prevlada severac, biće hladna.

Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada sneg, prema verovanju, godina će biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna.

Molitva za Bogojavljanje

.

U pravoslavnim hramovima širom Srbije, na Bogojavljenje vernici uzimaju osveštanu bogojavljensku vodu i tom prilikom bi trebalo da pročitaju molitve, jednu pre, a drugu posle uzimanja vodice.

Molitva pre uzimanja bogojavljenske vodice:

Slava Tebi, Bože naš, slava Tebi. Care nebesni, Utešitelju, Duše Istine, koji si svuda prisutan i sve ispunjavaš, Riznice dobara i Davaoče života, dođi i useli se u nas, i očisti nas od svake nečistote i spasi, Blagi, duše naše. Sveti Bože, sveti Krepki, sveti Besmrtni, pomiluj nas. (triput) Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekova. Amin. Presveta Trojice. pomiluj nas; Gospode, očisti grehe naše; Vladiko, oprosti bezakonja naša; Sveti, poseti i isceli nemoći naše, imena Tvoga radi.

Gospode, pomiluj. (triput) Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekova. Amin. Oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođe carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao što je na nebu; hleb naš nasušni daj nam danas; i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim; i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od nečastivoga.

Molitva posle uzimanja bogojavljenske vodice:

Slava neiskazanoj i neispitanoj dobroti, slava neizmernom i krotkom dugotrljenju, slava Tvome milosrđu što si sada i mene grešnoga i nedostojnoga slugu Tvoga, udostojio da pijem od ove osvećene i Svete vode. Radi toga okrepi život moj, sačuvaj me nepovređenoga, učini da me ne obmanu neprijatelji i da ne budem zarobljen nečistim pomislima. Nego me obnovljenog upravi po Tvojoj volji i osnaži za dobra dela. Udostoj me da se neosuđeno pričestim i svetim, besmrtnim i životvornim Tajnama Tvojim, za oproštenje grehova i na život večni. Jer si Ti radost duša naših i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i presvetim i blagim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove. Amin!