Sumanuto je mala reč: Da li znate šta može da se kupi za milion dolara u Monaku!?

Monako je skoro u potpunosti ostao bez nekretnina i građevinskog zemljišta koje bi mogao da proda, a zainteresovanih bogataša je sve više, zato možda i ne čudi ono što ćete pročitati!

Ah, taj Monako..., foto: Depositphotos/gianliguori
Ah, taj Monako..., foto: Depositphotos/gianliguori
.

Monako je jedna od manjih zemalja na svetu, a trenutno ima samo 202 hektara stambene površine. Zbog ogromne potražnje cena kvadrata u Monaku postala je, najblaže rečeno, suluda, međutim, oni koji bi hteli nekretninu u ovoj kneževini, osim novca, susreću se već neko vreme s drugim problemom.

Naime, Monako je skoro u potpunosti ostao bez nekretnina i građevinskog zemljišta koje bi mogao da proda, a zainteresovanih bogataša je sve više.

Prema trenutnim podacima, 35 odsto stanovnika ove kneževine su milioneri, a u narednim godinama, prema nekim istraživanjima, hiljade novih bogataša poželeće da kupi nekretninu u Monaku, gde nema poreza na lične prihode.

Zanimljiv je podatak i da se u Monaku trenutno za milion dolara može kupiti stan od 17 kvadratnih metara!

Inače, u ovoj kneževini u toku je tzv. urbano proširivanje. Reč je o projektu vrednom 1,7 milijardi evra. U sklopu tog projekta do 2025. godine iz Sredozemnog mora izroniće pet zgrada i 14 vila.

Naime, nasipanjem materijala more se "pomera", pa će se tako stvoriti dodatnih šest hektara građevinske zone. Tu bi trebalo da se izgradi 120 stambenih jedinica – stanova i vila, a cena bi mogla da iznosi i do 100.000 dolara po metru kvadratnom.

Podsetimo, nova stambena površina biće smeštena uz “Kazino de Monte Karlo”.

Novi kvart biće ekološki s obzirom na to da će sve nekretnine biti niskoenergetskog tipa, pokretane dobrim delom obnovljivim izvorima energije.

Izvor: Avaz.ba