Stigao vam je viši račun za struju? Da li ste znali da ovi uređaji rade i kada su "isključeni"!

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Međutim, mnogi ne znaju da ti uređaji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja.

Uvek su budni..., foto: Depositphotos/valphoto
Uvek su budni..., foto: Depositphotos/valphoto
.

Televizor

Pritiskom dugmeta za isključivanje, televizor zapravo stavljate u stanje mirovanja? Možete ga potpuno isključiti jedino ako izvučete kabl iz utičnice. Televizor koji "ne radi" troši 24 vata na dan.

Punjač mobitela

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako se čini praktičnije, a često smo i lenji da izvučemo kabl. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Uređaji s satom

Svako ima barem jedan takav u kući. Radijski budilnici, mikrotalasne, muzičke linije, DVD plejeri – svi oni pokazuju vrieme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostaloga, jedino rešenje je da im potpuno zaustavite dovod električne energije.

.

Digitalni TV prijemnik

Malo ko je svestan rada digitalnih prijemnika, ali oni primaju signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Računari i laptopovi

Čak i kada su isključeni, računali u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, izvucite ih iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” režimu, potrošnja je još veća.

Izvor: Poslovni dnevnik