Slavimo Bogojavljenje: Kojim rečima se na današnji praznik pozdravlja i otpozdravlja!

Prema predanju, na današnji dan je božji glas objavio da je Isus njegov sin! Bogojavljene se širom Srbije obeležava tradicionalnim plivanjem za Časni krst, a bez obzira na to kog dana u nedelji pada jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, vernici 19. januara ne poste.

M.K.  |  Izvor: prva.rs  |  
Foto: Randy Baker/Shutterstock
Foto: Randy Baker/Shutterstock
.

Prema običajnom kalendaru, upravo od Bogojavljenja počinju dani koji su pogodni za venčanja.

Za Bogojavljenje u reku baca Časni krst. Mladi se tada tačmiče ko će do njega stići prvi, jer će mu obezbediti sreću preko cele godine. Prema verovanju, krst bi trebalo da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje bogojavljanske vodice, a od starta do cilja, pliva se ukupno 33 metra, što simbolično označava broj Hristovih godina do raspeća.

Prigodan pozdrav na današnji dan glasi: "Bog se javi" ili "Hristos se javi", a otpozdravlja se sa "Vaistinu se javi"!

Nekada su mlade devojke na bogojavljensko jutro odlazile na izvor, bacale po kojeo zrno pšenice i kukuruza u njega i izgovarale reči: „Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive“. Posle toga bi zahvatale vodu i odnosile je do kućnog praga, gde su ih sačekivali ostali ukućani. U nekim delovima Srbije je postojao i običaj da se ovako zahvaćena voda davala ostalim ukućanima da je piju, ali preko sekire, kako bi se izbegle eventualne svađe među njima tokom naredne godine.

O verovanjima na današnji dan, razgovarali smo sa sveštenikom Petrom iz Nikolajevske crkve u Zemunu: