San se ne može tumačiti bez snevača, a sanovnici nas mogu odvesti u pogrešnom smeru

Šta znače naši snovi, kako utiču na nas, a kako naša podsvest na njih? To su bila neka pitanja vezana za snove za gošće Bojane Ristivojevijeć: Bojanu Regoje, psihologa, Jasnu Jojić, antropologa i publicistu i Danijelu Lukić, holističkog terapeuta.

Foto: Who is Danny / Shutterstock
Foto: Who is Danny / Shutterstock
.

Ono što sanjamo povezano je sa onim što doživljamo u realnosti. Ali s obzirom da su snovi u simbolima teško nam je da ih razumemo, da otkrijemo šta je njihova poruka i eksplicitno značenje, i zato nam je potrebna pomoć onih koji se bave dubinskom psihologijom jer oni stavljaju određene simbole u životni kontekst određene individue, rekla je Bojana Regoje.

Govoreći o tome koliko se u psihoterapiji bave snovima pacijenata, ona je rekla da ako pacijent pomene san, posebno ako je uznemirujuć, puštaju da vide šta su njegove lične asocijacije, šta je prethodilo tom snu, kako je povezan sa njegovom svakodnevicom.

Druga gošća Danijela Lukić je rekla da su nam snovi bitni jer nam otkrivaju podsvest snevača. Često kad ljudi zapnu na nekom zadatku i ne mogu da ga reše na svesnom nivou, kroz metodu asocijacija možemo otkriti koji je njegov istinski problem jer su snovi put u nesvesno.

Jojić je objasnila šta su sve tretirali stari sanovnici i koliko su danas pod uticajem psihologije izmenjeni.

Ona je rekla da je u njima pisalo šta se dešava tokom sna sa telom i zdravljem snevača. Posebno je bitno ako snevač jeca, bunca... smatralo se da tad vodi raspravu sa samim sobom.

I da ako je u posebnom stanju, da ga ne treba naglo buditi. Da li je hvatanje za mali nožni prst rešenje po verovanjima?