Retriver, doberman, bokser, čivava: Omiljena rasa pasa otkriva kakva ste osoba! Koja je vaša?

Pas je oduvek čovekov najbolji prijatelj, pa nije čudno da je ova životinja najčešći kućni ljubimac. No, da li ste znali da odabir određene vrste psa govori puno o vama i vašem karakteru?

Koja je vaša omiljena vrsta pasa?, foto: Irina Kozorog/Shutterstock
Koja je vaša omiljena vrsta pasa?, foto: Irina Kozorog/Shutterstock

Izdvojili smo najpopularnije pasmine pa ako među njima prepoznate vašu omiljenu, možda nešto saznate i o sebi...

Buldog
Ova vrsta pasa je vrlo odlučna, uporna i ne odustaje tek tako od svog nauma. Vlasnici buldoga su srdačne osobe i vole da se smeju, ali isto tako mnogi će reći da su tvrdoglavi. Vrlo su uporni i metodični u izvršavanju postavljenih obveza i zadataka. Romantični su i osećajni.

Terijer
Oni su energični veseli i zaigrani psi. Ljubitelji terijera su veoma fleksibilne i prilagodljive osobe koje s lakoćom obavljaju sve zadatke u životu. Vrlo su hrabri, kompetitivni i vole izazove. Pričljivi su i društveni, te imaju izvrstan smisao za humor.

Labrador i retriver
Ove pasmine su vrlo druželjubive, dobrog i stabilnog karaktera. Ljubitelji ove grupe pasa, porodicu stavljaju na prvo mesto i vrlo su brižne osobe s kojima je lako živeti i planirati zajednički život. Vole da se druže, te ih zovu društvenim leptirima. Pošteni su i srdačni.

Bigl
Ova vrsta pasa vrlo je energična, odana. Njihovi vlasnici vrlo su otvorene i znatiželjne osobe koje se raduju novim životnim izazovima i iskustvima. Dobri su prijatelji i u njihovom društvu je uvek toplo i zabavno, ali ponekad znaju da budu i vragolasti.

Minijaturne pasmine
Takozvane "toy" pasmine pasa poput pudle, pinča i čivave vrlo su zanimljive i zabavne. Vlasnici ovih rasa su vesele osobe koje krase odanost i iskrenost. Vole putovanja i druženja, a dobro će se zabaviti u svakoj situaciji. Vrlo su uredni i organizovani, te uvek vode računa o svom izgledu.

Bokser
Energična i snažna pasmina pasa s kojom nikada nije dosadno. Ljubitelji ove rase žive punim plućima i vrlo su veseli i razigrani. Oni su uvek u pokretu i akciji te vrlo lako stvaraju nova prijateljstva. Srećne su osobe s kojima nema dosade.

Koker španijel, King Chearls španijel i espanijel breton
Ovo su vrlo pozitivne i nežne pasmine. Ljubitelji ovih pasa su vrlo srdačni, osećajni i osobe od poverenja. Vode užurban način života u kojem uvek pronalaze vremena za porodicu.

Poenteri, vajmarski ptičar i seteri
Vrlo tople i druželjubive rase pasa. Ljubitelji ovih prekrasnih životinja fizički su vrlo aktivni te uživaju u brojnim aktivnostima u prirodi. Vrlo su inteligentne i hrabre osobe, te ih je lako motivisati i razveseliti. Vole izazove i boje se dosade i monotonije.

Nemački, švajcarski, belgijski ovčar
Reč je o vrlo snažnim i odanim rasama. Ljubitelji ovih pasa su pravi i iskreni prijatelji. Verni su partneri i osobe od poverenja. Za ljude do kojih im je stalo i koje vole spremni su sve da urade.

Rotvajler
Hrabra i odana pasmina. Vlasnici ovog psa puni su samopouzdanja. Pravi su prijatelji i dobri partneri. Mirni su i pomalo pasivni, ali ako se nađu u neprijatnoj situaciji vrlo brzo i naglo reagiraju pa se može reći da su "kratkog fitilja".

Mops
Ovu rasu nazivaju malim klovnovima psećeg sveta. Ljudi koji ih vole su vesele i pozitivne osobe. Vole da budu u društvu, uživaju u opuštanju, maženju i pažnji. Opisuje ih iskrenost, ali s osobama koje im odgovaraju karakterom i ponašanjem.

Doberman i boseron
Odani i odlučni psi čvrstog karaktera. Osobe koje vole ovu pasminu vrlo su organizovane i vole da rade po planu i redu. Vredni su i radni, te će uvek ostvariti svoje ciljeve, ali na prefinjen i vrlo sofisticiran način.

Sibirski haski
Energični i pozitivni psi. Vlasnici ove rase su ljubitelji sporta i aktivnosti, bilo da i sami učestvuju u tome ili pak navijaju iz fotelje toplog doma. Ponekad imaju vrlo čvrste stavove zbog čega se čine tvrdoglavim, ali zapravo su vrlo osećajne osobe.

Bišon, shi tzu, laso apso i maltezer
Porodični druželjubivi psi. Osobe koje vole ove pasmine su osećajne, vole ljudski kontakt i puno pažnje posvećuju svom izgledu. Sigurni su u sebe i znaju šta žele. Vole da se druže s porodicom i prijateljima, te će za njih uvek biti na raspolaganju.

Mešanci
Iako su im karakteri vrlo različiti, mešanci su generalno veliki pozitivci. Vlasnici ovakvih pasa su osobe otvorenog uma, vrlo brižni i pozitivni. Ne zamaraju se velikim planovima i nebitnim stvarima i uživaju u onome što im život nudi. Vreme vole da provode s prijateljima i osobama koje ih ispunjavaju. Imaju veliko srce i uvek su spremni da pomognu, piše Zadovoljna.