REŠITE SE LENJOSTI UZ POMOĆ DREVNE JAPANSKE METODE: Dovoljan je samo JEDAN MINUT dnevno!

Svako od nas povremeno postavlja neke ciljeve, a ako ih ne dostigne prenosi ih u sledeću nedelju, mesec, nekad čak i godinu. Japanci imaju metod kojim se bore protiv lenjosti - za njega vam je potreban samo jedan minut tokom dana.

Rešite se lenjosti zauvek, foto: New Africa/Shutterstock
Rešite se lenjosti zauvek, foto: New Africa/Shutterstock

U ljudskoj je prirodi da postavljamo ciljeve. Manje, veće, jednostavnije ili komplikovanije, ponekad i nedostižne. Ali volimo da se nadamo, volimo da verujemo da možemo da usvojimo nove navike, postignemo određeni napredak i učinimo svoj život onakvim kakvim smo zamislili.

I kad se konačno pokrenemo i uložimo napor, na videlo obično izlazi ona druga strana koju svako od nas ima. Nastupaju lenjost, odustajanje, strah od promene i osećaj tereta odgovornosti koju smo sami sebi natovarili na leđa. Tad nam se sve to učini previše i smatramo da je najbolje ili pak najjednostavnije - odustati.

Ali,u Japanu se ne predaju tako lako pred samim sobom. I zato je u njihovoj kulturi prepoznatljiva tehnika nazvana “Kaizen”.

Zasnovana na “principu jednog minuta”, suština ove metode leži u ideji da je svakodnevno dovoljan samo jedan minut da promenimo svoje navike i oplemenimo život. Ključ je da taj “revolucionarni” minut bude svakoga dana u isto vreme, piše Jutarnji.hr.

Jedan minut za postizanje promene? Zvuči nemoguće, ali dovoljno je vremenski beznačajna da niko od nas nema opravdanje da ne pokuša da ne primeni ovu metodu.

Dakle, nebitno je da li ćete svakoga dana u, na primer u 7 ujutru, jedan minut raditi čučnjeve, pročitati stranicu knjige na stranom jeziku ili samo duboko i mirno disati – “Kaizen” metoda, uvereni su Japanci, pretvoriće vašu novu malu rutinu u aktivnost koja će vam pričinjavati sreću i zadovoljstvo. Sitnim koracima napredovaćete ka samousavršavanju i ostvariti odlične rezultate.

Ali, imajte na umu da, kad želite da postignete određeni cilj, važno je prevladati osećaj nepoverenja prema samome sebi i svojim sposobnostima. Ono što je najbitnije kako biste shvatili da ste se pomakli s mrtve tačke jeste činjenica da ste uopšte počeli. Podstaknuti tom spoznajom, vremenom ćete početi da produžujete vaš “minut promene” i on će postajati sve smisleniji.

Ovu tehniku, koja se sastoji od dve reči “kai” (promena) i “zen” (mudrost) osmislio je Masaki Imai, teoretičar ponašanja u organizaciji i savetnik za menadžment, čovek koji veruje da je ova filozofija podjednako uspešna i primenjiva i u poslovnom i u privatnom životu.