Rešite se KOMARACA na prirodan način: Posadite OVE biljke u baštu i recite zdravo DOSADNIM INSEKTIMA!

Ukoliko posadite neku od ovih biljaka, komarci će nestati iz vašeg doma.

Izvor: Klix.ba/L.R.  |  
Foto: Achkin/Shutterstock
Foto: Achkin/Shutterstock
.

Toplije vreme označava i dolazak komaraca. Zbog toga nije loše poznavati nekoliko načina kako biste mogli da ih se rešite u svakodnevnom okruženju. Neke biljke odbijaju komarce zbog svog prepoznatljivog mirisa. Pored toga, mnoge ove biljke nisu samo estetične, već i korisne u svakodnevnom životu. Neke od njih služe kao začin, a od neke i kao lek...

Neven

Neven je prepoznatljiv po svojoj jarkoj boji, a ima prijatan miris. Možete ga uzgajati u dvorištu ili držati u saksijama na balkonu. Osim komaraca, teraju i lisne vaši, bele mušice, krompirove zlatice, crve i stenice, pa zbog toga često krasi bašte.

Nana

Nana je dobar izbor za teranje komaraca, ali i muva, kao i mrava. I nanu možete da uzgajate u saksijama i držate na terasi, a može poslužiti i kada je osušena. Osim toga, odlična je kao dodatak osvežavajućim limunada i ledenim čajevima.

Bosiljak

Bosiljak je zbog jakog mirisa sličan nani i zbog toga tera brojne insekte. Dobro deluje i kao zaštita od muva. Ono što se savetuje kod uzgoja ove biljke jeste da zemlju u kojoj je posađena održavate vlažnom.

Ruzmarin

Vrtlari često preporučuju ruzmarin. Osim komaraca, njegov miris tera razne vrste moljaca i muva, koje napadaju voće i povrće. Njegova prednost je što uspeva u suvim područjima, pa može preživeti i visoke temperature.

Lavanda

Lavanda u svojim listovima sadrži eterična ulja zbog kojih je izbegavaju mnogi insekti. Zato ni ne čudi da se pakovanja kesica s lavandom stavljaju u ormare, jer se na taj način vodi briga protiv moljaca. Ova biljka zahteva puno sunčeve svetlosti i dobru drenažu.