Psiholog i kriminolog Dana Iv je podelila na svom „TikTok“ profilu četiri situacije kada žene treba da lažu kako bi izbegle neprijatne ili čak opasne situacije.

„Ako se ikada nađete u situaciji da vas neko pita ‘Zna li neko da si ovde?’, vaš odgovor uvek treba da bude ’da’“, kaže Dana koja je diplomirala psihologiju i kriminologiju. Ona savetuje žene da ne govore istinu u sledećim situacijama:

Blizu kuće

Čak i kada ste ispred svoje zgrade ili ulice, ako vam nepoznata osobe priđe i pita da li živite tu, uvek kažite ne. Kažite da se nalazite sa prijateljima ili porodicom koji tu žive. „Ne, ovde samo ostavljam nekoliko stvari za svog brata“, jedan je od njenih predloga.

U taksiju

Vrlo je uobičajeno da razgovarate sa taksistom i često pitaju da li tu živite. Uglavnom je to bezazleno pitanje, ali bolje biti siguran nego žaliti, pa Dana preporučuje laganje. „Možete odgovoriti sa 'ne, samo sam u poseti porodičnim prijateljima'“, predlaže ona.

U kafiću

Ako u kafiću „neko ko ima lošu energiju sedne pored vas i pita 'Šta devojka poput tebe radi ovde sama?', recite 'Čekam dečka/muža/prijatelje, stići će svakog trenutka'“.

Na putovanju

Poseta novom gradu može biti uzbudljiva, to je način da vidite zanimljive znamenitosti i upoznate nove ljude, ali Dana je rekla da ljudi ne treba da znaju da ste turista, pogotovo ako ste sami. „Recite da ste tu u poseti prijateljima, ali da ste pre živeli odmah niz ulicu“, savetuje.

@dannah_eve ⚠️ A safety tip I’ve applied to my own life since I was a young girl… #femalesafety #safetytipsforwomen #safetytipsforgirls #situationalawareness #streetsmarts #streetsmart #femalesafetytips #situationalawareness #femaleempowerment💕 #safetytipstiktok #safetytipsandtechniques #safetytips101 ♬ original sound - Dannah Eve

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.