Posle ovog teksta, više nikada nećete bacati LJUSKE JAJA! One su pravo BLAGO za vaš organizam...

Jesi li znala da se ljuske jaja sastoje od čak 90 odsto kalcijuma? Ne postoji nijedna druga namirnica koja sadrži toliko kalcijuma. Ljudskom telu je potrebno velika količina kalcijuma – za kosti, zube, ali i za nerve i mišiće.

Foto: Trudie Smith Photography/Shutterstock
Foto: Trudie Smith Photography/Shutterstock
.

Naravno, nije baš prijatno pronaći ljusku jaja u večeri, ali da li ste znali da su te ljuske zapravo korisne na više načina? Nećemo ih baš grickati, ali postoje razne drugi načini na koje ih možemo upotrebiti.

Postoji mnogo diskusija da li jaja zaista toliko zdrava za nas koliko se tvrdi. Što se tiče ljuske jaja – one su sigurno zdrave. Američki „National Institute of Health“ napravio je brojna istraživanja o prahu od mlevenih ljuski jaja. Rezultat: prašak od ljuski jaja može ljudsko telo jako dobro prihvatiti te ima brojna pozitivna delovanja. Pošto ljuske jaja sadrže mnogo kalcijuma, jačaju naše kosti, pa stoga proizvode zdrave krvne ćelije. Osim toga, ljuska pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi, kao i krvni pritisak.

Pola kašičice mlevene ljuske jaja sadrži 1 000 do 1 500 miligrama kalcijuma, a to je 90 odsto naše dnevne potrebe.

Otklanjanje zagorelog jela

Ljutnja zbog zagorelog jela u loncima ili tiganjima postaće prošlost ako budete koristiti ovaj trik sa ljuskom jaja. Jednostavno razmrvite nekoliko ljuski u tiganj sa zagorelom hranom, dodaj malo soli i vruće vode i sunđerom oribajte tiganj. Biće kao nov!

Oštri nožiće u mikseru

Koristiti kamen za oštrenje nožića u mikseru gotovo je nemoguća misija. Na sreću, ovaj se problem lako može ješiti. Jednostavno stavite nekoliko ljuski na pola sata u zamrzivač, a zatim u mikser. Dodajte malo vode pa uključite mikser. Nožići će biti kao novi!

Kao đubrivo

Ljuske od jaja su pune kalcijum-karbonata koji je dobar za biljke. Osušite ljusku jaja i sameljite je u prah, ili Koliko god sitno da je moguće. Pomešajte priha sa malo zemlje za cveće i stavite u saksiju oko biljke, gde bi inače trebalo da stoji đubrivo.

Kako jesti ljuske jaja

• Ako jaja nisu kuvana, onda ih kuvajte barem 10 minuta kako bi se uništile potencijalne štetne bakterije.

• Ostavite ljuske da se ohlade, pa ih sameljite u prah.

• Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi.

Napitak

Najjednostavniji način za konzumiranje ljuske je pola kašičice u čaši vode – što verojatno neće biti baš ukusno. Zato eksperimentišite, tako što ćete prah dodati u neki fini smuti, piše miss7.24sata.hr.

Kafa

Malo mlevene ljuske možete dodati u kafu, koju ste prethodno skuvali.

Osim što ćete dobiti finu dozu kalcijuma, kafa će biti ukusnija. Ljuska jaja će učiniti kafu manje gorkom, a više kremastom.