Pomera li se slika ili ne? Ova zanimljiva optička iluzija će se ozbiljno poigrati sa vašim mozgom! (FOTO)

Optička iluzija ume ozbiljno da vam pomuti razum i učini vam se da vidite stvari koje se zapravo ne događaju. Dobro pogledajte optičku iluziju u nastavku i primetićete da se ova crna tačka naglo širi. Da li je to zaista tako?

.

.

Iluzija sadrži veliki crni ovalni oblik okružen tamnom aureolom na beloj pozadini ispunjenoj manjim crnim elipsama. Dok promatrač zuri u optičku iluziju, tamni ovalni oblik obično će se proširiti prema spolja na nekoliko sekundi, dajući nadimak iluziji "crna rupa koja se širi".

U studiji, koja je izvorno objavljena u časopisu "Frontiers in Human Neuroscience", istraživači su otkrili da je 86 odsto učesnika koji su pogledali sliku izjavilo da je videlo tamnu mrlju koja se širi.

Voditelj istraživanja Bruno Leng, psiholog sa Univerziteta u Oslu u Norveškoj, objasnio je u izjavi da je rupa koja se širi vrlo dramatična iluzija i dodao da ona vara um da poveruje da je došlo do promene svetla kao da je posmatrač pošao u rupu ili tunel.

Grupa istraživača je otkrila da slika izaziva prirodnu reakciju u mozgu koja predviđa kada će se svetlost promeniti, podstičući zenice na skupljanje ili širenje zbog nadolazećeg poremećaja. To je isti osećaj koji ljudi imaju kada uđu u mračni prostor.

Dok su sprovodili studiju, istraživači su koristili posebne kamere za praćenje pokreta očiju dok je posmatrač gledao u iluziju. Otkrili su da su se zenice ispitanika širile dok su gledali iluziju.

Izvor: Večernji.hr/Tina Hajduk