Oni koji su smislili ovu matematičku slagalicu veruju da će ljudi koji su pronicljivi moći da je reše za 10 sekundi ili manje.

Ako ne uspete da pronađete rešenje u zadatom roku, to ne znači da niste inteligentni, već da morate više da "vežbate" svoj mozak i svoje kognitivne veštine.

Ovaj zanimljiv IQ test je zabavan i malo drugačiji od uobičajenih zagonetki.

Pred vama je krug podeljen na 6 delova. U 5 od njih su brojevi. Pogledajte ponovo ilustraciju i pokušajte da što pre saznate koji broj treba da stoji umesto znaka pitanja. Ako niste uspeli da dođete do tačnog rešenja odgovor je broj 95.

Kako smo došli do rešenja?

Morate logično razmišljati, odnosno svakoj cifri dodati istu cifru, a zatim je dodati broju 1.

Po toj logici, broju 2 se dodaje još 2 i dobije se 4. Ovaj broj se dodaje na 1 i tako dobijamo drugi broj u krugu, odnosno 5. Dodajemo još 5 na 5, zatim dodamo 1, odnosno 5 + 5 + 1 = 11, a 11 je treći broj u nizu u krugu.

Sledi broj 23, koji dobijamo kada saberemo 11 sa 11 i dodamo broj 1. Poslednji broj u nizu je 47. Ovaj broj ćemo dobiti kada dodamo 23 na 23 plus broj 1.

Na kraju dolazimo do znaka pitanja... 47 + 47 = 94. Ovome dodajemo još 1, kao i svuda ranije, i tako dobijamo traženi broj, tj. 95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.