Džejms Bond je čovek istančanog ukusa - njegov martini nije samo "promućkan, ne promešan" - njega čine tri dela džina, jedan vodke, pola mere Kine Lilea. On puši određene cigarete - duvan je mešavina balkanskog i turskog duvana koji za njega specijalno priprema "duvandžija" sa Majfera "Morlands" iz ulice Grosvenor.

Džejms Bond voli džem od jagoda, a ako se odluči da jede med, ješće samo onaj iz radnje "Fortnum&Mason". Ali svi te detalje koje ste sada otkrili, nisu ništa prema jajima, prema kojima tajni agent gaji posebno poštovanje.

Autor Ijan Fleming je u romanu "Iz Rusije s ljubavlju" opisao Bondov savršeni doručak.

"Jedno jaje, posluženo u tamno plavoj čašici na kojoj se nalazi zlatni obruč. Kuvano je tri minuta i 20 sekundi. Veoma sveže, „pegavo“ jaje francuske kokoši koju gaji prijatelj Bondovog kućepazitelja. Bond ne voli bela jaja i oduševljava ga pomisao na savršeno skuvano jaje...“

Ukoliko niste primetili, Bond jede jaja u 12 Flemingovih romana. Jede barena jaja, kajganu, pržena, sirova sa tatar biftekom i pije ih uz vorčester sos kako bi izlečio mamurluk. Jede ih dok pije šampanjac u kazinu na Rivijeri i uz slaninu u kafeu u Doveru. Naručuje ih kasno noću, dok zavodi zanosnu plavušu, a onda ih jede za doručak (nakon što je zaveo onu plavušu od malopre).

U kratkoj priči "007 u Njujorku" Bond čak daje i recept za kajganu koja se jede uz šampanjac i tihu muziku.

Nije čudo što je najpoznatiji tajni agent na svetu opčinjen jajima - Ijan Fleming ih je "proždirao" - jeo je kajganu svaki dan, sve dok mu lekari nisu rekli da ih se okane.

"Jaja i kafa - jedine dve stvari u životu koje vas nikada neće razočarati", govorio je pisac.

Kada je počeo da piše "Kazino Rojal", prvu od knjiga o Bondu, Fleming i njegova supruga su bili na farmi na kojoj se stalno čulo kokodakanje. Njegov tajni agent je bio ljubitelj jaja. U četvrtom poglavlju, nagde oko 20. strane, Bond je već doručkovao jaja, slaninu i pio kafu bez šećera.

Od ovog doručka je krenulo sve ostalo...par poglavlja kasnije dupli agent Vesper Lind jede kavijar, tost i barena jaja, da bi samo pet poglavlja kasnije klopao kajganu sa slaninom.

Izvor: mondo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.