ONA SU POSTALA DEO TRADICIJE: 10 najlepših dečjih imena koja smo uzeli od Rusa

Rusi svet nisu obogatili samo najvećim delima klasične književnosti, nego i nekim od najlepših ženskih i muških imena vrlo popularnih i u Srbiji. A popularnost tih imena ne jenjava pa roditelji i danas svojoj deci često daju imena ruskog porekla.

Najlepša imena uzeta od Rusa, foto: AlohaHawaii/Shutterstock
Najlepša imena uzeta od Rusa, foto: AlohaHawaii/Shutterstock

Donosimo pet ženskih i pet muških imena koja smo od Rusa trajno uzeli, a koja roditelji i dan-danas često daju svojim novorođenim devojčicama i dečacima.

5 popularnih ženskih imena ruskog porekla

1. Tatjana – ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja.

2. Olga (Olja) – ime koje je među Ruse došlo u 9. veku sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači "zdrava, srećna, sveta".

3. Maša – nastalo je od imena Marija. Pominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je "gospođa", a drugo "ona koju Bog ljubi".

4. Nataša – ovo ime znači rođen, rodni, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti davano deci rođenoj na Božić.

5. Irina - značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači "mir, spokojstvo".

5 popularnih muških imena ruskog porekla

1. Boris – ime je zapravo skraćenica od slovenskog imena Borislav. Prvi deo imena dolazi od glagola "boriti se", a drugi je morfem slav, čest u slovenskim imenima.

2. Vanja – izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje – "Bog je milostiv". Ovo ime je univerzalno, odnosno može biti muško i žensko.

3. Igor – ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingvar, što znači "branilac mora".

4. Aleksandar (Saša) – ime je stvoreno od glagola aléxo, što znači "branim" i imenice anér (u genitivu andrós) što znači "čovek, junak".

5. Ivan – najtipičnije rusko ime koje je vekovima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske porodice. Znači "Bog je milostiv".

Izvor: DDL