Novi način SAHRANJIVANJA postaje sve popularniji - ne mora ni kovčeg, ni oganj: Šokiraćete se kad vidite šta se radi sa TELOM POKOJNIKA!

Ne mora biti ni kovčeg, ni oganj...

Izvor: DPA  |  
Ilustracija; Foto: Magnus Binnerstam/Shutterstock
Ilustracija; Foto: Magnus Binnerstam/Shutterstock
.

Berlinska pogrebnička agencija "Moja zemlja" (Meine Erde) klijentima nudi "održivi povratak zemlji" načinom sahranjivanja.

"Mnogima je lepa ideja da se za samo 40 dana posle smrti pretvore u zemlju," rekao je suosnivač Pablo Mec u ponedeljak.

U procesu koji Mec opisuje kao održivi oblik sahranjivanja, pokojnici se polažu u zatvorenu čauru, na biljnu podlogu od sena, slame i isečenih zelenih biljaka. U čauru se potom upumpava zemni gas.

U roku od šest nedelja, mikroorganizmi telo od 80 kilograma sa biljnim materijalom u čauri "pretvore u oko 110 kilograma zemlje," rekao je Mec. Ta "zemlja" se potom ukopava.

Sa takvim sahranama prvo je počeo Meln, gradić nadomak Hamburga. Prošle godine tako je sahranjena "zemlja" 10 pokojnika, a prva u Kilu zakazana je iduće sedmice.

"Smrt i umiranje su isprepletani emocijama," rekla je prorektorka crkvenog okruga Altholštajn Almut Vit.

"Hiljadama godina govorimo kako smo od praha nastali i u prah se vraćamo, samo ovako umesto decenijama, to traje mnogo kraće."

Nova vrsta sahrane za sada je dozvoljena samo u pokrajini Šlezvig-Holštajn. "Zemlja" od pokojnika, međutim, sme biti pokopana u Hamburgu, Donjoj Saksoniji i Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji.