Naledi Repaja iz plemena Zulu PREŠLA U PRAVOSLAVLJE! Bilo joj je vrlo KOMPLIKOVANO DA PRIHVATI našu veru, a evo šta joj se najviše dopalo

Najviše vernika u Srbiji ima Srpska pravoslavna crkva, Rimokatolička crkva i Islamska zajednica. Upravo se između te tri religije dešavaju prelazi vernika i promena vere. Neki se na ovaj čin odlučuju zbog ljubavi prema partneru, dok su retki oni koji to čine iz verskih ubeđenja. Kako izgleda prelazak u drugu veru i kako možemo preuzeti pravoslavlje, objasnio je teolog Vuk Jovanović.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"Mi već decenijama na Zapadu imamo trend, naročito u Americi, koje i dalje važi, da su Amerikanci po tim spoljašnjim faktorima pobožnosti, jedna od najpobožnijih nacija na svetu. Po tim odlascima u crkvu, po tome koliko je pristna etika odnosno vera unutar obrazaca ponašanja. I oni menjaju religiju vrlo često“, započeo je priču Jovanović.

Teolog ističe da je poslednjih godina sve više prisutan budizam.

"Čak se formiraju novi sinkretnički pokreti, uključuju u sebe mnoge elemente Hrišćanstva, ali obrade ih na neki način ili izlaze u susret tome kako potrošačko društvo funkcioniše, ritmovi ljudi... To mogu da budu i neke verzije samopomoći. Nekima je naglasak na psihološkom aspektu ljudskog blagostanja, nekima na socijalnom“, rekao je Jovanović i dodao:

"Kod nas je zaista drugačije. Kod nas je religioznost mnogo više u skladu sa onim kako je vekovima religioznost funkcionisala u većini društava. To je integralni deo onoga kako se ljudi osećaju, kako se prepoznaju, kako mere vreme, kako organizuju prostor“.

Gost "150 minuta" bila je i Naledi Repaja koja potiče iz plemena Zulu, koja se preselila u Srbiju i tada prešla u pravoslavlje. Udala se u pravoslavnoj crkvi, a veru je promenila zbog sadašnjeg supruga. Za Prvu televiziju nam je otkrila koliko joj je bilo komplikovano da prihvati pravoslavlje, čemu ju je nova vera naučila i šta od pravoslavlja najviše voli...