"Na blogu uglavnom preporučujem mesta koja nisu turistički cirkus, već skriveni gurmanski i kulturološki biseri koje turisti još nisu stigli da pregaze"

Ivana Kovačević se pre svakog putovanja vrlo dugo i detaljno informiše i istražuje o određenom mestu, gradu, državi. Tako je i shvatila da kod nas nema mnogo blogova koji su konkretni i koji će vam dati korisne, precizne informacije o tome kako da ipak negde stignete čak iako niste Rokfeler.

.

Ivana smatra da je plan putovanja veoma važan, pa je tako i nastala ideja da ispriča svoju priču na blogu www.mojeputovanje.net i pomogne budućim putnicima da lakše dođu do informacija.

Otkud tolika strast za putovanjima?

- Od rane mladosti sam imala priliku da mnogo putujem. Uvek su me facinirale različite kulture, to je magnet koji me privlači. Putovanja otvaraju oči i pružaju ti mogućnost da istražiš drugačije zemlje i kulture i da, na kraju, i sebe negde promeniš, unaprediš, sagledaš iz drugog ugla. Putovanja nisu samo kofer u ruci i put pod noge, već iskreno, duboko uživanje, neizvesnost, leptirići u stomaku, iščekivanje. Svako moje putovanje, svako iskustvo koje sam doživela, vrednije je od bilo čega materijalnog što sebi mogu da priuštim. Najbitnije je da su vam vidici široki, da ste spremni da se promenite, da se razočarate, i da ostanete bez daha. Onda je sve lakše.

Da li se tvoj blog obraća putnicima ili turistima?

- Svi mogu naći korisne informacije. Putnicima više jer putnik prosto želi da upozna svet i svuda se oseća „kao kod kuće“. Mora biti otvorenog uma da bi bio sposoban da spozna veličanstvenost onoga što vidi. Kada putnik krene na put, nikad ne zna koliko daleko će stići i šta sve može na tom putu da mu se desi. Zato je mnogo bitno biti otvoren za nove izazove i iskustva. Onaj ko sebe doživljava kao putnika, a ne kao turistu, taj je uvek znatiželjan, ima istraživački duh, ume da se prepusti, da rizikuje, da uvek hoće još i još…

U kojoj od zemalja si mogla opušteno da ostaneš da živiš?

- Španija ima posebno mesto u mom srcu. To je moja druga kuća i zemlja u kojoj se najprijatnije osećam. Berlin je, pored Španije, grad u kome bih mogla i želela da živim. Ima gradova u kojima se energija grada i vaša enegija poklope, tako je meni sa Berlinom, osećaj kao da oduvek tu pripadam.

Koje zemlje planiraš da posetiš u skorijoj budućnosti?

- Najlepše stvari mi se dese kada ne planiram. Ipak, zemlje i mesta koja želim da posetim prvom mogućom prilikom su Japan, Patagonija i Ognjena zemlja, Azori, Iran, Azerbejdžan, Kazahstan i da odem na put transsibirskom železnicom. Iskreno se nadam da ćete uskoro čitati dogodovštine i zanimljivosti i sa tih destinacija.

Kakav je tvoj stav na temu masovnog turizma koji pogađa mnoge zemlje, a ponajviše Španiju?

- Ljudi putuju, spoznaju različitost i uživaju u njima to je divna stvar.
U svakom gradu (Barseloni, Njujorku, Parizu, Veneciji, Dubrovniku...) ćete naići na delove grada sa puno turista. Naravno, treba i tuda proći, videti, slikati se...ali onda bežite na neko skriveno i tajnovito mesto. Svaki grad ih ima, samo se dobro raspitajte kod lokalaca. Verujte, ima ih pregršt. Ja na blogu uglavnom i preporučujem mesta koja nisu turistički cirkus, već skriveni gurmanski, kulturološki, istorijski biseri koje turisti još nisu stigli da pregaze.

Šta bi u regionu (tipa putovanje za vikend) preporučila našim čitaocima?

- Ma ja bih uvek sve preporučila. Nije bitno gde ideš, putovanja jednostavno menjaju ljude. Dok se krećete kroz život, ostavljate pečat i menjate stvari i sebe, ma koliko se to vama čini nevidljivo. Onda, zauzvrat, život i putovanja menjaju i oblikuju vas. Probajte, desiće vam se neverovatne stvari. Vikend putovanja su kao izmišljena za to. Trenutno iz Niša, Temišvara pa čak i iz Beograda mogu da se nađu povratne avionske karte već od dvadesetak evra. Kafa u Milanu ili Bergamu, pivo u Bratislavi, kobaje u Berlinu…

Gde planiraš sledeće putovanje?

- Za par dana me očekuje vikend u Ajndhovenu u kome sam već bila par puta. Volim da mu se vratim s vremena na vreme jer tamo brzo resetujem i napunim baterije.

Kako gledaš na Srbiju kad je turizam u pitanju, koje su tvoje omiljene destinacije ovde?

- Srbiju sam obišla uzduž i popreko još kao klinka i zato me sad ne fasciniraju razne nove “senzacije“ za previše novca. Srbija je najlepša kad zađete u njene najtiše, najzelenije, najbistrije šume i potoke, gde vam pogled puca na drugi kraj zemlje i gde osim vas, mira i tišine nema ničega. Od destinacija volim Uvac, iako je kao i mnogi naši krajevi daleko od kvalitetne turističke ponude (nedostatak sadržaja, putokaza...), uvek sam za ludi rafting, a najlepše mi je uz pravu domaću hranu zbog koje moram da otkopčam dugme na pantalonama i da me nije blam (smeh).

Izvor: 92putovanja