Mont Everest je viši nego što smo mislili: "Porastao" je skoro za metar!

Timovi Kine i Nepala izvršili su novo merenje i došli su do saznanja da je Mont Everest visok tačno 8.848,86 metara. To su zajedno objavili kineski i nepalski ministri spoljnih poslova, Vang Ji i Kumar Giavali.

Mont Everest, foto: Depositphotos/Arsgera
Mont Everest, foto: Depositphotos/Arsgera

Indijski naučnici su pedesetih godina prošlog veka vršili merenje i tada je objavljeno da je ova planina visoka 8.848 metara.

Nepalska ekspedicija, koja je bila na vrhu prošle godine, i kineska, koja je bila ove, novu visinu su izmerile koristeći se globalnim navigacijskim satelitskim sistemom (GNSS), radarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom. Bilo je to prvi put da istraživači visinu vrha mere s vrha, jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama.

Mont Everest je viši nego što smo decenijama mislili, foto: AP Photo/Niranjan Shrestha
Mont Everest je viši nego što smo decenijama mislili, foto: AP Photo/Niranjan Shrestha

Nepalu je ovo merenje bilo pitanje nacionalnog ponosa, jer se zemlja dosad oslanjala na merenja stručnjaka iz inostranstva.

Stručnjak za geodeziju i lednike Kristijan Gerlah, iz Akademije nauka Bavarske, za DPA je rekao da se visina nije promenila zbog novih metoda merenja nego zato što je stvarno drugačija, što može biti posledica pomeranja tektonskih ploča ili topljenja snega, prenosi 24sedam.rs.