Krastavče, Zlokućane, Smrdan... Predstavljamo vam mesta u Srbiji sa najneobičnijim imenima i otkrivamo priče koje se kriju iza njih

Da li su krastavci u Krastavčetu mali ili džinovski i da li je tačno da u selu Zlokućane niko ni sa kim ne govori?

M.K.  |  Izvor: Prva  |  
.

U svakoj opštini u Srbiji ima mesta sa neobičnim imenima: Alabana, Nevada, Međuhana, Čungula... Meštani su na njih uglavnom ponosni, jedino ona koja su malo pogrdna, voleli bi da promene.

Koliko puta ste putujući prošli pored nekog mesta i zapazili da nosi neobično ime, ponekad i pogrdno. Nekad se svi zajedno zapitamo: zar nije moglo lepše i kako li je ljudima koji moraju da kažu odakle su?

Recimo onima koji žive u selu Smrdan u Topličkom okrugu? Njegovi meštani pokušavaju da promene ime sela koje postoji više od 250 godina, ali koje god ime da predlože, ono već postoji. Bolje sreće su bili meštali sela Smrdić kod Žitorađe čije se selo sada zove Izvor, ali navigacija će vas i dalje voditi u Smrdić.

A da li znate da u opštini Gadžin Han postoji jedno zanimljivo selo koje već 500 godina nosi ime Krastavče!? Iako je naziv u deminutivu, ovde kažu rastu krastavci od po jednog metra! Pa otkuda onda takvo ime i da li je istina da u selu Zlokućane niko ni sa kim ne govori?

Pogledajte šta su zabeležile kamere Exploziva!