Kafa od pečuraka: Da li ste možda već probali ovaj neobičan napitak?

Za kafu od pečuraka priča se da je zdravija alternativa klasičnoj kafi jer sadrži ekstrakte lekovitih pečuraka.

Da li ste možda već probali ovaj neobičan napitak?, foto: Gulsina/Shutterstock
Da li ste možda već probali ovaj neobičan napitak?, foto: Gulsina/Shutterstock
.

Iako su različite mešavine kafe u trendu, ovaj koncept nije ništa novo. Prema nekim izvorima, pečurke su se koristile kao zamena za kafu u Finskoj još za vreme Drugog svetskog rata kad su zrna kafe bila nedostupna. Ne treba ni spominjati da se pečurke oduvek koriste u azijskim zemljama kako u kulinarske tako i u medicinske svrhe (pogotovo u kineskoj medicini).

Kada govorimo o kafi s pečurkama, treba reći da se radi o mešavini mlevenih gljiva i zrna kafe.

Uobičajene lekovite pečurke koje se koriste za pripremu ove trendi kafe uključuju:

- Chaga pečurke
- Reishi
- Kordiceps i neke druge

KAKO SE PRAVI?
Da bi se napravila kafa od pečuraka, one se ekstrahiraju i od njih se pravi organski prah u kojem nema drugih aditiva. Dvostrukim postupkom ekstrakcije pečurke se zatim dehidriraju, melju u fini prah i mešaju u mlevena zrna kave. To se obično radi u razmeri 1:1.

OVAKVA KAFA SADRŽI MANJE KOFEINA
Kofein je stvar koja se prirodno nalazi u nekim namirnicama poput zrna kafe, zrna kakaa i listova čaja, ali se takođe dodaje u sintetičkom obliku u drugu hranu i piće.

Kao što je spomenuto, količina pečuraka u prahu obično se kombinuje s jednakom količinom mlevene kafe. Budući da prah od pečuraka ne sadrži kofein, smanjuje sadržaj kofeina u konačnom proizvodu na pola, u poređenju s običnom kafom.

POTENCIJALNI ZDRAVSTVENI BENEFITI
Ovakvi proizvodi još uvek su nedovoljno istraženi i ispitani, pa je nejasno da li postoje pozitivni ili negativni zdravstveni efekti mešanja pečuraka i kafe. Sigurno je reći da, iako lekovite pečurke i kava sami po sebi imaju neke utvrđene blagodati, postoje brojne neproverene zdravstvene tvrdnje o prednostima kafe od pečuraka.

Iako postoje dostupni dokazi koji obećavaju, potrebno je više istraživanja kako bi se proverili ti efekti na zdravlje.

KOJI SU NEDOSTACI?
Iako je kafa s pečurkama možda uzbudljiva stvar koju biste želeli da probate, treba uzeti u obzir neke nedostatke. Glavni nedostatak je taj što trenutno nedostaju studije o zdravstvenim efektima ovakvih napitaka na ljude.

Osim toga, kafa s gljivama je skupa. Često košta dvostruko skuplje od uobičajene kafe, prenosi healthline.com.

Iako je za većinu ljudi ovaj napitak možda siguran, o tome je uvek poželjno razgovarati sa svojim lekarom, pogotovo ako uzimate lekove ili imate već neke zdravstvene probleme, prenosi Ordinacija.hr.