Kada bi vaše GRUDI progovorile, otkrile bi ovih šest stvari!

Grudi su prilično jasne i jednostavne. Obaveštavaju vas kada je nova menstruacija na putu, signaliziraju kada je hladno, a naravno obavljaju i svoju ulogu kada treba privući partnera. Ali koliko god da ste bliske sa svojim ‘dragim devojkama’, verovatno postoji nekoliko stvari koje ne znate o njima. Zbog toga im sada dajemo reč, a evo što vam one žele reći:

.

"Menjamo veličinu"

Promena hormona tokom ciklusa izaziva rast žlezda u grudima kako bi se pripremile za moguću trudnoću. To može dovesti do oticanja i osetljivosti. Ustvari, estrogen je razlog zbog kojeg uzimanje kontracepcijskih pilula nekada može imati rast grudi kao 'sporedno (željeno) delovanje'. Oralna kontracepcija s većom dozom estrogena može izazvati zadržavanje tečnosti u grudima i stimulirati rast ćelija u njima. Kontraceptivne pilule nisu jedini lekovi koji imaju taj efekt. I neki antipsihotici (koji se često propisuju osobama s bipolarnim poremećajem) podižu količinu hormona prolaktina koji može izazvati osetljivost i rast grudi i čak proizvodnju mleka. Ako vam se nešto tako događa i nije vam ugodno, posavetujte se s lekarom o lekovima koji smanjuju nivo prolaktina. Hormonska spirala takođe može imati nekoliko sporednih učinaka jer sadrži progesteron kao aktivni sastojak.

Kada govorimo o veličini, veće nije uvek i bolje. Nekada su žene u četrdesetim tražile operacije smanjenja grudi, ali se poslednjih godina broj tinejdžerki i devojaka u dvadesetim koje žele manje grudi udvostručio. Razlog: ne žele se odreći plesa ili sporta ili jednostavno ne žele kroz svoje dvadesete i tridesete godine prolaziti s bolovima u leđima i vratu. Isto tako ne žele trošiti novac na posebno izrađene i skupe grudnjake.

"Nismo identične iako smo par"

Kod dve trećine žena grudi nisu identične. Dosta je njih koje imaju levu dojku veću od desne. A ako vaše simetrične grudi odjednom više ne budu identične, posetite lekara, jer razlog toga mogu biti raznorazne infekcije.

"Nismo tempirane bombe"

Da, rak dojke je jako čest. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke, ali to nije razlog za paniku. Mnoge žene su preterano zabrinute za rak dojke, čak i one mlađe od 35 godina. Ali mamografija nije preporučljiva za žene bez povišenog rizika pre 40. godine (lekar može dati drugačije preporuke ženama koje imaju predispoziciju zbog porodične istorije bolesti).

"Volimo da nas pipate"

Korisno je da žene znaju kako njihove grudi izgledaju i kakvu strukturu imaju. Zbog toga je dobro da jednom mesečno detaljno opipate svoje grudi. S obzirom na to da se grudi menjaju tokom ciklusa, bilo bi dobro da to obavljate svakog meseca u isto vreme. Tako lako ćete uočiti ako dođe do promena. Obratite pažnju na kvržice, izrasline ili zadebljanja. Budite pažljive i ako uočite neku promenu na koži poput promene u boji ili iscetku iz dojki. Sve u što sumnjate proverite kod doktora, ali nemojte odmah paničariti.

"Osetljive smo na sunce"

Nošenje majica sa velikim izrezom izlaže vaše grudi UV zračenju - u bilo koje doba godine. Možete pokazati svoj dekolte, ali ga zaštitite od zračenja kremom. Koža na grudima je osetljivija nego na nekim drugim delovima jer nije bila izložena suncu kao, recimo, ruke ili lice. Događa se da zbog nedostatka nege i pod uticajem sunca koža na grudima izgleda mnogo starije nego koža lica. Koristite tokom dana kremu sa zaštitnim faktorom, a pred spavanje mažite svoje grudi hidratantnom kremom.

"I nama treba nega"

Sedenje u znojnoj sportskoj opremi i grudnjaku može iritirati kožu na grudima. Ovaj deo kože sadrži mnogo lojnih žlezda i zbog toga je skloniji stvaranju akni. Kako biste sačuvale lep izgled dekoltea, tuširajte se odmah posle vežbanja. U svakom slučaju, kada ste saslušale i još bolje upoznale svoje 'dve drugarice', uz ovih nekoliko saveta nastavite dalje i uživajte u svojim zdravim, lepim i negovanim grudima, savetuje cosmopolitan.hr.

Pratite nas i na Viberu!