Nedavno istraživanje australijske naučne agencije utvrdilo je da postoji naučni razlog zbog kojeg deca ne vole da jedu brokoli. Kao uzrok ono navodi bakterija u ustima koje u kombinaciji sa enzimima zeljastog povrća proizvode neprijatan miris.
Dakle, nije u pitanju samo to što su izbirljivi, a često to nisu samo dece, već i veliki broj odraslih. Takođe, studija je pokazala da se u grupu povrća koju mnogi ne vole ubrajaju i karfiol, kelj i kupus.
Enzimi iz ovog povrća i iz bakterije koje se nalaze u ljudskoj pljuvački mogu da proizvedu neprijatne mirise u ustima. Odrasli vremenom mogu da se priviknu na ovaj ukus, pa nije isključeno da ako ga ne jedu kao deca neće početi da ga jedu kad odrasu, Klix.ba.
- Interakcije između zeljastog povrća i ljudske pljuvačke mogu uticati na razvoj mirisa u ustima, što se pak može povezati sa individualnom percepcijom i sviđanjem - rekli su naučnici.
Druge istraživačke grupe otkrile su značajne veze između pljuvačnog mikrobioma roditelja i dece, posebno majki i dece.
Prema naučnicima, zeljasto povrće sadrži spoj koji proizvodi snažan, sumporovit miris, koji kod mnogih izaziva gađenje. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih deca odbijaju da pojedu čak i zalogaj ovog zdravog zelenog povrća.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.