Entropijum kod pasa i mačaka

Vlasnici rasa kao što su šar-pej, buldog, mops, bokser su sigurno upoznati s terminom entropijum. Entropijum, odnosno uvrtanje kapaka ka očnoj jabučici i rožnjači, ne predstavlja problem samo kod ovih rasa, već može da se javi i kod različitih rasa mačaka.

PR
pigmentarni keratitis i medijalni entropijum, foto: Promo
pigmentarni keratitis i medijalni entropijum, foto: Promo
.

Postoje rase koje su predisponirane nastanku ovog problema i kod njih je entropijum uslovljen anatomskim karakteristikama kostiju koje čine orbitu, dužinom i veličinom kapaka i palpebralnog otvora, kožnim naborima glave, konformacijom lateralnog ligament itd. Međutim, ovaj problem može da se javi kod bilo kog psa, samostalno ili kao posledica drugih oboljenja očne jabučice.

Do entropijuma može da dođe i kod različitih patoloških stanja očne jabučice kao sto su mikroftalmija (urođeno smanjena veličina očne jabučice), ftiza očne jabučice (proces odumiranja oka, pri kom se ona smanjuje), pri bolnim stanjima oka, naročito kod ulcera rožnjače, odnosno rane na rožnjači (kada se javlja spastični, odnosno refleksni entropijum), kao i kod procesa koji zahvataju očne kapke i dovode do formiranja ožiljnog tkiva, koje za sobom povlači kapke ka površini rožnjače.

mops, foto: Promo
mops, foto: Promo
.

Entropijum se nikada ne javlja kao jedan zaseban entitet, već ima brojne posledice kao što su iritacija rožnjače, što može da se menifestuje učestalim žmirkanjem, treptanjem, pojavom seroznog (prozirnog) ili mukoidnog (žućkastog) iscedka iz oka, kao i potpunim zatvaranjem oka. Konstantna ritacija rožnjače dlačicama može da dovede do pojave ulcera (iako i ulcer može da dovede do entropijuma usled bola), koja zahteva ozbiljnu medikamentoznu ili hiruršku sanaciju. Entropijum je bolno i iritirajuće stanje, koje utiče na kvalitet života ljubimaca.

Terapija i način tretiranja entropijuma, naravno, zahteva ozbiljan oftalmološki pregled, pri čemu je potrebno utvrditi koji tip entropijuma se kod kuce ili mace javio. Neophodno je utvrditi da li postoji neko oboljenje koje je do njega dovelo i da li postoje posledice na rožnjači (kada je potrebna i terapija ulcera). Postavljanje privremenih šavova, kojima se kapci vraćaju u fiziološki položaj, najčešće predstavlja samo privremeno rešenje, kako bi se sanirao proces na rožnjači, nakon kog se radi hirurša korekcija kapaka – blefaroplastika. Bitno je da svaki vlasnik psa ili mace bude svestan da je svaka životinja specifična i da tip procedure, kojom treba da se sanira problem, zavisi od procene oftalmologa i detaljnog kliničkog pregleda. Tek nakon toga, moguće je odabrati hirurški pristup i metodu korekcije, koja će ljubimcima predstavljati trajno rešenje i gde neće dolaziti do ponovnog pojavljivanja istog problema. Hirurški tretman entropijuma ne zahteva da pas ili mačka bude nekoliko dana na klinici, već istog dana životinja ide kući. Potrebno je da do momenta uklanjanja konaca nosi kragnu i da su aktivnost smanjene, što je nekih desetak dana, nakon kojih se životinja vraća normalnim aktivnostima.

Veterinarska ambulanta Oculus je prva specijalistička oftalmološka ambulanta za životinje u Srbiji i bavi se blefaroplastikom – hirurgijom kapaka i entropijuma kod pasa i mačaka, a preglede možete obaviti od utorka do subote uz prethodno zakazivanje.