Duhovski ponedeljak prvi je dan nakon praznika Svete Trojice. Tri dana zaredom obeleženi su crvenim slovom, Duhovi, Trojica i Silazak Svetog duha na apostole. Ovi praznici se slave 50 dana nakon Uskrsa, pa se još nazivanju i Pedesetnica. Ovaj praznik je drugi rođendan hrišćanske crkve, a za njega se vezuju i razni narodni običaji koji se poštuju u različitim delovima Srbije.

Običaji na Duhovski ponedeljak

Vernici danas tokom molitve pletu venčiće od cveća, a u crkve i hramove unosi se trava, lišće i cvetovi.

Veruje se da žene treba da se umiju vodom u kojoj su stajali cvetovi od kojih se pletu venčići kako bi im lice tokom čistave godine bilo čisto i belo. Muškarci kojima devojke poklone venčić imaće sreće u ljubavi i do kraja godine će se, kaže predanje, sigurno oženiti.

Običaj je da se na ovaj praznik ne obavljaju nikakvi fizički poslovi, kao i da se ništa ne radi sa iglama.

U mnogim kućama sprema se na ovaj dan bolji ručak - gozba je način da se "umilostive" svi duhovi i održe sreća, blagostanje i uspeh u domu. Ne rade se teški poslovi, a žene se ne hvataju igle i konca.

Takođe, u zapadnoj Srbiji običaj je da se na današnji praznik prisetimo duša umrlih i napravimo porodičnu gozbu. Prema narodnomverovanju, ovim ritualom štitimo dom od loše sreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.