Da sredite protivnika: Pet saveta Brusa Lija za uspeh

Brus Li, glumac i majstor borilačkih veština, čovek koji je azijsku kulturu približio Zapadu i postao legenda i simbol borilačkih veština. Nazivali su ga besmrtnim herojem i prorokom, bio je mislilac i čovek jedinstvene harizme i energije, a ostao je jedna od najvećih ikona popularne kulture, večita inspiracija i misterija.

.

Prva azijska filmska zvezda koja je stekla svetsku slavu, Brus Li, upoznao je svet sa borilačkim veštinama i pri tome je izmislio jednu novu. Kao jedna od najuticajnijih ličnosti 20. veka, ostao je zapamćen kao izrazito harizmatičan, dok je humorom plenio i posedovao je jedinstvenu moć da energiju prenese na druge. Iako nije doživeo da bude svedok uspeha koji je postigao, ostaće idol generacijama širom sveta.

Uspeh Brus Li duguje tome što je verovao u svoj način života:

„Znanje će ti dati moć, ali karakter će ti dati poštovanje.“

Formalnim i neformalnim obrazovanjem gradimo sebe u profesionalnom kontekstu, ali i u ličnom. Znanje vam može pomoći u vašem usponu ka vrhu, ali želite li poštovanje, osvrnite se na svoj karakter. Stavom prema životu i ljudima iz vašeg okruženja, ali i svima koje srećete na životnom putu, svojom harizmom i energijom možete obezbediti sebi poštovanje.

Karakter vas izdvaja iz mora proseka, snaga vašeg karaktera vas čini vrednim poštovanja.

„Ako zaista voliš život, ne gubi vreme jer život je sačinjen od vremena“.

Ne gubite vreme, ne propuštajte prilike u životu jer dobre prilike i druge šanse ne dobijaju se tako često. Želite da učinite nešto, a nikako da pronađete vreme, nikako da se usudite, pronalazite konstantno izgovore, a vreme teče i ne zaustavlja se?

Uhvatite se u koštac s vremenom, preokrenite ga u svoju korist i učinite to što ste toliko dugo odlagali, sutra možda više nećete imati prilike.

„Dođavola sa okolnostima, JA stvaram prilike“.

Omiljen izgovor za sve propuštene prilike u životu i pogreške su vam okolnosti, često čujete sebe kako se pravdate da su okolnosti bile protiv vas i nije ništa nije bilo u vašoj moći?

Promenite to, preokrenite nepovoljne okolnosti u prilike. Stvarajte prilike sami i ne čekajte da vas neko drugi vodi kroz život.

„Ono što mislite to ćete i biti“.

To je jedan od najkorisnijih saveta. Da biste uspeli, potrebno je da imate vere u sebe i svoje sposobnosti. Svako od nas je rođen sa izvesnim talentom, veštine i umeće stičemo odrastanjem i učenjem, stoga budite sigurni da i vi možete dostići zavidan uspeh, samo ukoliko u to verujete.

„Znanje nije dovoljno, moramo ga primeniti. Volja nije dovoljna, moramo delovati“.

Vrlo praktičan i jednostavan savet – ukoliko posedujete znanje, a ne primenite ga, kao i da ga ne posedujete. Pokažite šta znate i umete. Takođe, nije dovoljno biti voljan da nešto učiniš, potrebno je to i realizovati. Voljni momenat je ključan, ali delajte, pogotovo ako se radi o bitnim životnim stvarima.