Međutim, prema mišljenju nemačkih naučnika, za uspešne radne rezultate jednako je važno uredno radno okruženje, a posebno radni sto.

Margit Ahrens iz Nemačkog udruženja za vežbanje memorije i koncentracije kaže da je vrlo važno radno okruženje održavati urednim, a to se pre svega odnosi na radni sto sa kog treba skloniti sve predmete koji nam odvlače pažnju i stvaraju buku, piše Magazin.novosti.

Naučnica savetuje da pokušamo da ustanovimo šta nam iz okoline najčešće odvlači pažnju tokom posla ili učenja i da to eliminišemo ili smanjimo uticaj takvih faktora.

- Pokušajte da ustanovite šta vam iz okoline najčešće odvlači pažnju tokom posla ili učenja i smanjite uticaj tih faktora - dodaje.

Na primer, ako vam prilikom učenja pažnju najviše odvlači računar, treba ga ugasiti, a isti je slučaj sa muzikom ili televizijom.

Nivo koncentracije

Treba povesti računa i o delu dana u kom nam je nivo koncentracije najviši. Većina ljudi najbolje se na rad koncentriše ujutru. U tom slučaju, nikada ne odlažite teške zadatke ili pregovore i obavite ih pre ručka, kaže naučnica.

Posebnu opasnost za odvlačenje pažnje predstavlja telefon prepun raznih sadržaja zbog kojih dolazi do fluktuacije pažnje. Stalna bojazan da ćemo nešto propustiti utiče na to da smo fokusirani na uređaj umesto na vlastitu produktivnost, rekla je Ahrens.

Svi oni koji imaju problema sa koncentracijom nikako ne bi trebalo da rade istovremeno više stvari, uprkos tome što je multitasking gotovo nužan.

Umesto istovremenog obavljanja zadataka, treba odrediti prioritete i rešavati ih zasebno jer ćemo tako zapravo višestruk smanjiti vreme potrebno za njihovo izvršavanje. Na ovaj način najčešće se višestruko smanjuje vreme potrebno za njihovo izvršavanje.

Za maksimalnu koncentraciju nemojte zaboraviti da dobro provetrite prostor u kom boravite jer ćete zbog nedostatka vazduha znatno lošije odraditi svoje obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.