Zanimljivosti

Presedan u londonskoj ulici gde se oblače samo muškarci

Ketrin Sardžent postala je prva žena krojač koja je otvorila sopstvenu butik u prestižnoj londonskoj ulici Savil rou, poznatoj po skupim krojačkim radnjama koje skoro dvesta godina drže isključivo muškarci i šiju odela po meri isključivo za muškarce.
08.04.2016. - 10:41h

"Divno je biti u Savil rou i postaviti svoje ime nad jednom od ovdašnjih radnji," rekla je Sardžentova za Rojters, noseći jednu od svojih kreacija.

Ona kaže da je znanje sticala 15 godina i da su je obučavali muškarci koji su bili srećni što svoje znanje i umeće prenose na mlađu i energičniju generaciju krojača.

"Kad sam bila mlađa, ljudi su se čudili zato što želim da se bavim ovim, ali su me u Savil rou ipak svi dočekali raširenih ruku iako je mnogima i dalje čudno," otkriva ova glavna krojačica.

Koliki je ovo presedan u Engleskoj govori i činjenica da su otvaranje butika ispratili brojni britanski mediji, za koje je pred kamerama i fotoaparatima Sardžentova sa svojim asistentom morala da uzima mere, iscrtava kroj i seče tkanine kako bi se javnost uverila da je zaslužila mesto među vrhunskim krojačima.

Poreklom iz Lidsa, sa severa Engleske, Sardžentova kaže da joj je uzor bio otac koji je uvek nosio prikladna odela i sakoe, a da je kreativni gen nasledila od majke, inače profesionalne pletilje.

U njenom butiku moći će da se oblače i muškarci i žene, što ga čini retkim u Savil rou, budući da je vrlo malo radnji u ovoj londonskoj ulici u kojima žene mogu da kupuju za sebe.

Takođe, pohvalila se i da je pokrenula i proizvodnju sopstvenog uniseks tvida - "Sardžent Haris".

Što se tiče cena, dvodelno odelo po meri u njenoj krojačnici košta od 5.000 evra do 12.500 evra, ukoliko se koriste ekskluzivni i retki materijali.

Izvor: Tanjug