7 NAJJEFTINIJIH EVROPSKIH gradova u 2022: Detaljne cene i ideje za putovanja

Ako je COVID-19 poremetio sve vaše planove za putovanja, ne brinite. Pravo je vreme je da počnete da planirate odmor za ovu godinu. Otkrićemo vam tajnu - kada pročitate ovaj tekst, vaše sledeće putovanje će garantovano biti još bolje. Zašto? Zato što će biti neverovatno jeftino.

Ilustracija: Krakov; Foto: Mitzo/Shutterstock
Ilustracija: Krakov; Foto: Mitzo/Shutterstock
.

Predlažemo vam sedam najjeftinijih evropskih gradova, po predlogu sajta n26.com, koje bi vredelo posetiti u 2022.

Sibinj, Rumunija

Sa idiličnom okolinom koja okružuje grad prošaran baroknim trgovima i prelepim krivudavim ulicama, Sibinj je jedno od najlepših mesta u Rumuniji. Osim toga, to je veoma povoljno mesto za putovanje. Prosečan kompletan ručak po osobi košta oko 9 evra, a prosečna hotelska soba za dvoje je oko 50 evra. Da biste se kretali, razmislite o iznajmljivanju bicikla. Za samo 15 € dnevno, možete voziti bajs po gradu ili istražiti neke od zadivljujućih transilvijskih sela koje okružuju grad!

Jeftine aktivnosti u Sibinju

Idite na izlet u Astra muzej, najveći muzej na otvorenom u Evropi. Jedna karta košta 5 € ili ako ste student samo 1,50 €.
Popnite se na Turnul Sfatului (Toranj Veća) da biste imali pogled na grad iz ptičje perspektive za samo 0,50 €.
Prošetajte oko Velikog trga (Piata Mare) koji uključuje nekoliko spomenika sa sertifikatom UNESCO-a i mnoštvom dobro ocenjenih restorana i barova.

Sofija, Bugarska

Osnovana 700. godine pre nove ere, Sofija je grad koji je prožet istorijom i vrvi od zadivljujuće arhitekture. Uprkos tome što je prestonica Bugarske i dalje je ekonomičan grad za posetu. Namirnice su mnogo jeftinije nego u ostatku Evrope, a opšti troškovi života su 41% jeftiniji nego u Berlinu. Obrok u dobrom restoranu koštaće vas oko 15 evra, a hotele sa 3 zvezdice možete pronaći za 30 evra za noć.

Jeftine aktivnosti u Sofiji

Idite na besplatan turistički obilazak, koji vodi turistička kompanija Balkan Bites. U trajanju od 2,5 sata, možete uživati u nizu besplatnih delicija dok šetate po nekim od najzanimljivijih restorana u Sofiji (bakšiš se preporučuje na kraju obilaska!).

Posetite neke od glavnih turističkih atrakcija Sofije, od kojih su mnoge besplatne. Ovo uključuje Arheološki kompleks Serdika, Spomenik Vasilu Levskom i Largo.

Krenite u obilazak upečatljive katedrale Aleksandra Nevskog sa vodičem koja košta 4,40 evra za redovnu kartu ili 2,20 evra za studente.

Kotor, Crna Gora

Kotor je poznat po svom srednjovjekovnom Starom gradu, koji je pod zaštitom UNESCO-a i zadivljujućem Bokokotorskom zalivu. Možete uživati u ukusnim morskim specijalitetima uz obrok od 3 jela, koji košta oko 25 evra. Automobili su zabranjeni u samom gradu okruženom zidinama, tako da je najbolji način da idete peške. Kotor se nalazi na samom zalivu, pa bi možda umesto pešačenja, hteli da iznajmite dasku za veslanje (oko 30 € za 24 sata). Smeštaj je u ovom gradu prilično razuman. Za 20 € po noćenju, možete rezervisati privatnu sobu u hostelu ili možete pronaći neke sjajne apartmane na Airbnb-u za 50 €.

Jeftine aktivnosti u Kotoru

Istražite Stari Grad, uključujući obilazak Trga od oružja, katedrale Svetog Tripuna i crkvu Svetog Nikole. Popnite se uz 1355 stepenica od Starog grada do tvrđave Svetog Jovana, gde ćete uživati u najboljem pogledu na zaliv. Međutim, između 8:00 i 20:00, ova šetnja se naplaćuje 8 € - zato ustanite rano i započnite uspon pre 7:00 da biste izbegli plaćanje!

Obavezno prođite kotorskom pijacom i kupite neke od ukusnih domaćih proizvoda.

Santa Kruz, La Palma, Španija

Poznato po svojim neverovatnim šumama lovorova, vulkanskim pejzažima i povoljnoj klimi, veličanstveno ostrvo La Palma ima mnogo toga da ponudi kao jeftina evropska destinacija za odmor. Iako nije toliko popularano kao Tenerife, Gran Kanarija, Lanzarote ili Fuerteventura, La Palma je raj za planinare.
Santa Kruz je drugi po veličini grad La Palme, koji se nalazi na istočnoj strani ostrva i savršena je baza za istraživanje lokalnih planinarskih staza. Pošto noćenje u „Airbnbs“ košta oko 50€, hoteli sa 3 zvezdice su oko 40 evra po noći, a hosteli su u proseku oko 10 evra po noći, možemo reći da su cene veoma razumne.

Jeftine (i uglavnom besplatne!) aktivnosti u Santa Kruzu

Idite na kružno pešačenje od 10 km kroz Baranko de Madera i na 6 km dugu u Piko de la Nieve, koje počinje u Santa Kruzu. Takođe, možete da obiđete krug oko samog grada, a to je šetnja duga oko 14 km.

Otkrijte Plaja de Nogales, neverovatnu plažu od crnog, vulkanskog peska i okruženu dramatičnim liticama.

Prošetajte Santa Kruzom i divite se legendarnim drvenim balkonima. Prošetajte ulicom Calle O'Dali i ako možete, rezervišite sto (postoje samo tri!) u Restaurante Enriclai, koji podjednako obožavaju meštani i turisti.

Krakov, Poljska

U najluksuznijim restoranima u kojima ručak košta samo 15 evra i vrhunskim barovima koji naplaćuju 4,50 evra po koktelu, lako je osetiti ukus luksuza u Krakovu.
Uvršten na listu svetske baštine UNESKO-a, Krakov je domaćin preko 100 festivala godišnje. Ovaj moderni poljski grad spada u najjeftinije i najuzbudljivije Evropske destinacije.

Ako putujete u paru, možete uzeti hotelsku sobu sa pet zvezdica za samo 45 evra za noć ili sobu sa tri zvezdice za 25 evra po osobi. Sa druge strane za istu cenu od 25 evra, možete rezervisati odličan stan u centru na Airbnb-u.

Jeftine aktivnosti u Krakovu

Iznajmite bicikl na dan za 10 € i provozajte se od Starog grada do opatije Tiniec. Uzmite pierogi (poljske knedle) od 3 evra od uličnog prodavca na putu, sjajne su!

Istražite Kazimierz, staru jevrejsku četvrt. Ako idete u posetu subotom, obavezno pogledajte pijacu Plac Novi, gde lokalne zanatlije dolaze da prodaju svoju robu. Mnogi muzeji jednom nedeljno nude besplatan ulaz. Muzej savremene umetnosti MOCAK je besplatan utorkom, kao i podzemni muzej Rinek (osim prvog utorka u mesecu), a Šindlerova fabrika ponedeljkom ne naplaćuje karte.

Istanbul, Turska

Uzbudljiv grad koji se prostire i Evropom i Azijom preko Bosforskog moreuza, Istanbul je najveći grad u Turskoj i fantastično mesto za putovanje sa malo novca. Za samo 20 evra, možete da odsednete u šarmantnom apartmanu u centru grada na Airbnb-, a za 18 evra po osobi možete pronaći sobu u hotelu sa 3 zvezdice.

Baš kao i Krakov, luksuz je pristupačniji u Istanbulu. Obrok od tri jela u dobrom restoranu koštaće vam oko 9 evra, dok će ulični gurmanluci kao što su simit, turski đevrek ili pide, turski somun, koštati između 0,15 i 0,50 evra.
Karta za autobus, tramvaj, žičaru ili trajekt košta 0,50 evra uz dodatnih 0,20 evra ako presedate između u dva različita vozila.

Jeftine aktivnosti u Istanbulu

Krenite u besplatnu pešačku turu da biste se orijentisali i otkrili bogatu kulturnu istoriju grada (napojnice se preporučuju, jer bakšiš nije grad u Turskoj!).

Prošetajte kroz prelepe bašte Gulhane parka. Neka vas šarmira živopisna roba i miris začina na Velikom bazaru — jednoj od najstarijih pokrivenih pijaca na svetu! Uživajte!

Ilustracija: Porto; Foto: RossHelen/Shutterstock
Ilustracija: Porto; Foto: RossHelen/Shutterstock
.

Porto, Portugal

Porto, drugi po veličini grad u Portugalu, nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine i jedno je od najjeftinijih mesta za putovanje u zapadnoj Evropi. Boravak u apartmanu u centru grada košta oko 50 evra, a možete pronaći sobu u hostelu za samo 9 evra za noć. Što se tiče hrane, obrok od 3 jela u luksuznom restoranu koštaće vas oko 35 evra, a pošten obrok od 2 jela sa vinom u „tasca” (restoranu bez dodataka) je između 12 i 18 evra.

Jedna od najboljih stvari, u koje možete uložiti da bi vaše putovanje u Porto bilo još jeftinije, je Porto Card. U rasponu od 13 do 33 evra (u zavisnosti od toga da li želite da je koristite od jednog do četiri dana), ova kartica vam omogućava besplatan pristup javnom prevozu, 20–50% popusta na mnoge turističke atrakcije i besplatan pristup:

Muzej Casa Do Infante

Muzej Guerra Junkueiro

Muzej Marte Ortigao Sampaio

Muzej Romantiko

Muzej Do Papel-Moeda

Muzej portnog vina

Jeftine aktivnosti u Portu

Uživajte u besplatnom koncertu orgulja u veličanstvenoj crkvi Igreja dos Clerigos svakog dana u podne. Idite na 10-minutnu vožnju autobusom do Praia da Luz i provedite dan sunčajući se na plaži. Uživajte u fantastičnim zgradama koje oduzimaju dah, od kojih su mnoge prekrivene šarenim pločicama koje su lokalno poznate kao „azulehos“.