DA LI STE ČULI ZA OVE ULICE U BEOGRADU? Neki od naziva lome jezik, ima i onih koji su odlični za test opšte kulture

Gde živiš? Na uglu Zlatnih vezilja i Veštih pletilja? Možda zvuči kao brzalica i dobra dikcijska vežba, ali nije! Ove ulice stvarno postoje i to u Sremčici.

foto: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ
foto: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ
.

Sigurno vam se bar jednom desilo da šetate prestonicom i naiđete na ulicu čiji vas je naziv nasmejao, začudio ili bar na tren vas zaustavio da porazmislite. Predstavljamo vam najzanimljivije nazive ulica u Beogradu po našem izboru, piše Blic.

Naziv ulica kao dikcijska vežba

Čik da vas vidimo da brzo izgovorite: Ulica Bahtijara Vagabzade na Banjici. Ovaj naziv čak i Voždovačani teško izgovaraju. Srećom, ulica nije ponela puno ime ovog azerbejdžanskog pesnika - Bahtijar Mahmud oglu Vagabzade.

Za njom, od ulica - brzalica postoje: Tadeuša Košćuška na Starom gradu, Kronštatska na Savskom vencu, dok u lakše govorne vežbe upadaju ulice poput Ajzenštajnova, Kirovljeva, Turgenjeva, Aljehinova i Ulica Antona Aškerca.

Baba Višnjina ulica

Pažnju vam je sigurno privukla Baba Višnjina ulica na Vračaru. Zapitali ste se čija je to baba?

Ni manje ni više, Baba Višnja je Višnja Uroševič, majka Miloša Obrenovića, a baba Kralju Aleksandru Obrenoviću. Kralj je u sećanje na svoju čukunbabu dao naziv ovoj ulici.

Sada su i mnogi lokali u toj ulici poneli njeno ime u nazivu, kao na primer: Baba Višnjina igraonica, čuvaonica ili Baba višnjine kiflice.

Surčin kao filmski grad

Sudeći po imenima ulica, u Surčinu, izgleda, živi kulturan svet.

Surčinci hodaju ulicama Sedam samuraja, Skupljača perja, Bekima Fehmijua, Federika Felinija, Pavla Vujisića, Braće Grim, Zorana Radmilovića, Šeherezadinom.

Zamislite da se nalazite u ulici Skupljača perja, u ušima sigurno odzvanja čuvena pesma iz tog kultnog filma "Đelem, đelem".

Ili dok prolazite kroz Šeherezadinu ulicu ne možete da ne mislite na "Hiljadu i jednu noć".

Setićete se sigurno ulica Riminija iz čuvenog filma "Amarkord" dok koračate ulicom Federika Felinija.

Ili ako se zadesite u ulici izvođača glumačkih radova - Zorana Radmilovića i ne možete da se ne setite kralja Ibija ili Radovana Trećeg...

Utisak je da šetnja kroz ulice Surčina zapravo može da bude čas istorije filma ili opšte kulture.

Nekad je teško i naslutiti priču koju krije naziv

Ulica "Pušin šor" naziv je dobila po čuvenoj stolarskoj radionicici, majstora Puše koji je ovekovečen "svojom" ulicom.

Ako ste ikad u šali rekli da će ulica nositi vaše ime, evo dokaza da nije nemoguće.

Ulica "Mala Amerika"

Prva asocijacija na ovu ulicu jeste da je život u njoj kao u Americi, ako mislite da je zato dobila ime, varate se. U ovoj ulici nekada je živeo stariji čovek koji je ličio na bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana, pa je ulica po njemu dobila ima – Mala Amerika.

Ulica "Tošin bunar" u Zemunu

Retko ko zna ko je Toša i kakve veze ima bunar s njim. U pitanju je ugledni trgovac Teodor Toša Apostolović, koji je vremenom oslepeo i molio boga da mu vrati vid.

Kako kaže verovanje, njemu se u snu javio Sveti Nikola i rekao mu da na mestu gde se danas nalazi Tošin bunar, iskopa bunar, zasadi drveće oko njega i umiva se vodom. Sveti Nikola mu je prema predanju i naložio da to mesto pokloni opštini, kao i svoju zadužbinu, kako bi ga narod po tome pamtio.

Ulica "Kisele vode"

Nalazi se na opštini Zvezdara i dobila je naziv po makedonskoj opštini Kisele vode, sa kojom se opština Zvezdara pobratimila.

Tu su i ulice: Sremskih bećara, Letnja, Rašina bara ili Jarčina...

Definitivno je tačna latinska izreka "Nomen est omen" - ime je znak. U imenima ulica Beograda krije se njegova autentičnost. Nazivi ulica pričaju priču o duši Beograda. Zato, dok šetate ulicama Beograda budite prisutni da sa naziva ulica Beograda otkrijete priču o prestonici.