Zašto mnogi SOLE LUBENICU? Zvuči bizarno, ali stručnjaci su sve objasnili...

Čini se da ipak ima neke logike u tom 'ludilu'.

lubenica, foto: Africa Studio/Shutterstock
lubenica, foto: Africa Studio/Shutterstock
.

Poslastičarka Nikol Veston Los Anđelesa tvrdi da su so i omiljeno letnje voće zaista dobitna kombinacija, iako je pomisao na to bizarna.

"Priznajem, bila sam skeptična kada sam prvi put imala posoljenu krišku lubenice u rukama. U to vreme moj prijatelj je insistirao da moram da probam, tvrdeći da je tako još slađa. Probala sam i bio je u pravu – zaista je bolja posoljena", rekla je Nikol.

Stručnjaci tvrde da je umereno posoljena lubenica sjajna stvar, i da nema razloga da ovo ne probate. So lubenici daje intezivniji ukus, jer kreira slano-slatki kontrast, omogućavajući da slatkoća dođe do izražaja. Ujedno podstiče proizvodnju pljuvačke, što opet ovo voće čini sočnijim.

Ipak, treba biti oprezan. Ako stavite previše soli, to neće imati željeni efekat.

Dovoljno je da prsohvat soli rasporedite ravnomerno po kriški lubenice koju planirate da pojedete.

Takođe, lubenica nije jedino voće koje se dobro slaže uz slane stvari – opšte je poznato da se dinja u kombinaciji sa pršutom ili suva šljiva sa slaninom smatra pravim specijalitetom, piše aura.ba.