Deset zemalja u koje je zbog kidnapovanja najopasnije putovati

Ukoliko se uputite u neku od ovih država imajte na umu da postoji velika mogućnost da budete kidnapovani...

.

Kriminalci, separatisti, teroristi, narko karteli ne biraju sredstvo da dođu do svog cilja, a bezvlašće u pojednim državama im dopušta da rade šta žele.

Zbog toga neretko su na meti upravo turisti koji služe kao sredstvo da se dođe do velikog novca putem otkupa.

Ovo je deset najopasnijih država za turizam jer je u njima kidnapovanje turista veoma često.

10. Kolumbija
Iako su se u poslednjih nekoliko godina incidenti u ovoj državi znatno smanjili, strah od kidnapovanja i dalje je opravdan jer se Kolumbija i dalje nalazi među državama sa najvećim brojem žrtava kidnapovanja na svetu.
Opasnost u Kolumbiji stvaraju narko karteli među kojima je najpoznatiji "Los Rastrojos". Iako su im na meti uglavnom turisti iz zapadnih zemalja zbog imućnosti država, ipak treba biti veoma obazriv i dobro razmisliti pre nego što se upustite na putovanje u ovu zemlju.

9. Haiti
Najopasnija putovanja na Haiti bila su u periodu od 2004. do 2006. godine, a od tada broj kidnapovanja znatno je opao. Međutim iz Instituta za pravdu i demokratiju na Haitiju kažu da je kidnapovanje u ovoj državi i dalje isuviše često. Najveći pad broja kidnapovanja na Haitiju dogodio se nakon velikog zemljotresa 2010. godine. Međutim, kada je sezona odmora česta su upozorenja imućnijim porodicama na veliku obazrivost.

8. Meksiko
Zahvaljujući stalnom ratu narko kartela u Meksiku se dnevno dogodi prosečno 72 kidnapovanja. što je 26,280 kidnapovanih ljudi godišenje. Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Meksiku kao glavni uzrok vidi korumpiranost policije koja nije u stanju da se izbori sa ovim problemom.

7. Venecuela
Imućniji, ali i oni iz imućnijih zemalja moraju dobro da pripaze pre nego što se zapute u Venecuelu. U ovoj državi je 2011. godine tokom prvih 10 meseci bilo više od hiljadu kidnapovanja. Jedan od veoma čestih načina kidnapovanja jeste kada kidnaperi uzimaju uloge taksista i turiste, umesto na željenu destinaciju, drže zatvorene dok ne dobiju željenu sumu novca.

6. Jemen
Kada su prošlog decembra na jednoj od najprometnijih ulica glavnog grada Jemena, Sane, kidnapovani jedan Austrijanac i jedan Finski par, stekao se uvid u to koliko je ovaj grad ali i država postala nesigurna. Iako je Sana važila za prilično siguran grad, a svakako mnogo sigurniji od ostatka države, čini se da više nije tako. Broj nasilja i kriminalnih radni uopšte poslednjih godina u Jemenu veoma je porastao, a podaci kažu da je u poslednjih 20 godina u Jemenu zabeleženo oko 200 kidnapovanja stranih državljana.

5. Pakistan
Ova država u svetu je poznata po velikom broju terorista, a na to upućuje i činjenica da se u njoj krio i sam Osama Binladen. Podaci govore da se u Pakistanu godišnje dogodi oko 15 hiljada zabeleženih kidnapovanja, ali se veruje da je broj mnogo veći. Od 10 do 20 odsto kidnapovanja u Pakistanu rade se zbog otkupa.

4. Nigerija
U Nigeriji podaci govore da se godišnje dogodi oko hiljadu kidnapovanja zbog otkupa. Tako sada pregovara za otkup četiri radnika jedne građevinske firme koji su kidnapovani iz kampa nakon što je čuvar ubijen. Opasnost u Nigeriji vreba od islamskih ekstremističkih grupa čija je svirepost tolika da ne prezaju od toga da kidnapovane ubiju ukoliko ne dobiju ono što traže.

3. Irak
Iako se zvanično rat u Iraku završio, ovo je i dalje jedna od najnebezbednijih država na svetu. Pored stalnog sukoba Šiita i Sunita kidnapovanja su veoma česta, kao i bombaški napadi.

2. Somalija
Zbog velikog siromaštva, ali i nesposobne vlade Somalije ova država jedna je od najopasnijih na svetu. Pretnja od Somalijskih kidnapera vreba kako na kopnu tako i na moru. Česti su i sada već dobro poznati somalijski pirati, dok se u Somaliji svakog meseca zabeleže bar dva kidnapovanja. U somalijskom području trenutno je 200 otetih ljudi, dok je u januaru jedan od njih ubijen zbog pokušaja francuskih snaga da ga spasu.

1. Avganistan
Talibani učinili su Avganistan najnebezbednijom državom na svetu. U ovoj državi godišnje se dogodi zabeleženih 950 otmica za otkup. Bezvlašće u Avganistanu učinilo je da kriminal i terorizam vladaju ovom državom tako da se tačan broj otmica i ubistava ne može zabeležiti.