Vikend vam uvek brzo prođe zbog grešaka koje stalno ponavljate: Kako izvući najbolje iz subote i nedelje?

Radna nedelja je gotova i pred vama je samo 48 sati odmora i opuštanja – kako izvući najbolje iz subote i nedelje?

Kako izvući najbolje iz subote i nedelje?, foto: Anna Nahabed/Shutterstock
Kako izvući najbolje iz subote i nedelje?, foto: Anna Nahabed/Shutterstock
.

Svako ima svoju vikend rutinu kojoj se posebno raduje - aktivno provođenje subote - bilo u radovima oko kuće ili nekoj rekreaciji i uživanje u lenjoj nedelji - što pak uključuje duže izležavanje u krevetu i gledanje možda nekog dobrog filma. No, kako god vaš vikend izgledao, činjenica je da uvek prebrzo prođe i da uvek postoji nešto što ste još mogli da uradite ili ste pak uradili previše, pa ste toliko umorni da ne možete ni da razmišljate. Razočaranje je stoga u nedelju uveče neizbežno.

"Dobro planiranje vikenda može da vas pripremi za bolju nedelju pred vama", rekla je za australijski "Women’s Health" klinička psihološkinja dr Kloe Karmajkl.

Ako razmišljate o tim danima kao o mini godišnjem odmoru, na posao ćete se vratiti srećniji, tvrde istraživanja. Pa, kako onda izvući najbolje od vikenda? Svakako pokušajte da uradite barem jednu aktivnost iz navedenih kategorija: produktivnost, druženje i vreme za vas.

PRODUKTIVNOST

1. Sve ono što morate, a ne želite da radite, uradite odmah u subotu ujutru. Na taj način rešićete se anksioznosti koju biste u suprotnom osećali ta dva dana, smatra asistentkinja kliničke psihologije Ketrin King sa Univerziteta Vilijam Džejms. Još bolja ideja je razvući kućne poslove preko nedelje, tako da ne dođe sve na red baš za vikend.

2. Slušajte omiljenu muziku dok, na primer, slažete veš ili perete prozore. Na taj način pretvarate omražene poslove u koliko-toliko podnošljive zadatke. Spojite stvari koje ne volite sa stvarima koje volite kako biste smanjili teret, a rezultat je da ćete sve te poslove raditi s manje odbojnosti, savetuje psihološkinja Marija Sirois.

3. Mesec ili dva pratite koliko vam vremena treba za određene poslove. Na taj način ćete bolje strukturirati dane jer ćete biti svesni da vam za pranje automobila treba više vremena nego, na primer, za usisavanje stana.

DRUŽENJE

1. Neki ljudi pune baterije odmarajući u tišini dok drugi to rade družeći se, kaže psihološkinja Natalija Pirt. Zato, razmislite koje su to aktivnosti koje vam vraćaju energiju (dugo tuširanje ili joga) i uključite tu aktivnost u večernju rutinu petkom. Aktivno puneći baterije, umesto da ne radite baš ništa, pomoći će vam da se u subotu probudite odmorni.

2. Planiranje baš svake sekunde i nije najbolje rešenje jer slobodni dani tada izgledaju poput radnih, a ne slobodnih. No, isto tako, nećete se osećati savršeno ako ne radite baš ništa jer ne aktivirate centar za nagrađivanje u mozgu, tvrdi Džejmi Kurc, profesor na Univerzitetu Džejms Medison.

Rešenje je da planirate samo jednu aktivnost jer vam to daje slobodu da budete spontani, ali i razlog da se nečemu radujete.

3. Oko 80 posto onih koji rade, priznaje da ih nedelja plaši, tvrdi LinkedIn istraživanje. Umesto razmišljanja o ponedeljku, razmišljajte o nekim zabavnim aktivnostima. na primer, planirajte putovanje nakon pandemije.

VREME SAMO ZA VAS

1. Vežbajte odmah ujutru ili meditirajte pre nego što izađete iz kreveta. U svakom slučaju, odmah ujutru uradite ono nakon čega ćete se osećati bolje i srećnije.

2. Ako ceo vikend imate samo za sebe, onda planirajte male korake u danu. Stručnjaci upozoravaju da često odustajemo od stvari koje radimo samo za sebe jer pretpostavljamo da zahtevaju puno vremena. To vodi pristupu sve ili ništa. No, sigurno postoje kratke aktivnosti kojima možete da se oraspoložite - čitajte novine ili popijte kafu.

3. Ako će vas nešto opusititi onda je to druženje s vašim četvoronižnim ljubimcem. Birajte dugu šetnju ili uzmite knjigu i ušukajte se celo popodne, piše Ordinacija.hr.