Geni određuju da li više volite kafu ili čaj?

Iako zvuči pomalo neverovatno, poslednja studija pokazala je da genetska struktura čoveka može da utiče na to da li više volite da pijete kafu ili čaj.

Geni određuju da li više volite kafu ili čaj?, foto: Depositphotos
Geni određuju da li više volite kafu ili čaj?, foto: Depositphotos
.

Novim istraživanjem ispituje se percepcija ljudi o gorkom ukusu i načinu na koji geni utiču na to koje ćemo piće preferirati ujutru.

U novoj studiji, objavljenoj početkom novembra prošle godine u časopisu "Scientific Reports", istraživači su analizirali genetske podatke više od 400.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji, starih između 37 i 73 godine.

Istraživači su utvrdili da su ljudi koji su nosili specifične gene ključne za stvaranje afiniteta prema gorkom ukusu pili više od četiri šoljice kafe svaki dan i da su manje konzumirali čaj.

S druge strane, ljudi s različitim genetskim receptorskim genima za supstancu propiltiouracil su verovatnije pili dnevno više od pet šoljica čaja i manje su pili kafu. Naime, biti osetljiviji na gorčinu kofeina može da izgleda kao razlog da ne pijete kafu, prenosi "Health".

"Ljudi koji su posebno osetljivi na gorak ukus kofeina mogu da piju manje kafe", kaže jedna od autorki studije Merilin Kornelis.

Takođe, studija je došla do rezultata da geni, ma koliko bili važni, ne moraju nužno da utiču na to da li više volite da pijete kafu ili čaj.

Stručnjaci ističu da vremenom možete da se adaptirate na gorak ukus kafe iako vaši geni nemaju afiniteta prema tom ukusu.

Izvor: klix.ba