Određene rase pasa cenjene su i dobro poznate po svojoj zaštitničkoj naravi, koja do izražaja najviše dolazi kada čuvaju svoj dom i porodicu, piše Zadovoljna.hr.

Ako želite pored sebe da imate odanog i neustrašivog životnog suputnika koji će, ako je potrebno, moći i da zaštiti vašu porodicu, sledećih deset pasmina biće nepogrešiv izbor!

Ne zaboravite da će vam ovi psi biti i najodaniji prijatelji, ali osigurajte im pravilan trening kako njihova zaštitnička priroda ne bi prerasla u agresivnost!

1. Nemački ovčar

Cenjeni i dobro poznati kao policijski i vojni psi, nemački ovčari su veliki čuvari i kada je reč o njihovom ljudskom "čoporu". Uzgajana za čuvanje ovaca, ova velika, inteligentna pasmina ima urođenu zaštitničku narav i lojalnost. Nemačke ovčare lako je timariti, vole da budu aktivni, ali znaju i da se opuste. Suprotno uvreženom mišljenju, dobri su i sa decom.

Ovèar, foto: Serova_Ekaterina/Shutterstock

2. Rotvajler

Jedan pogled na moćnu i mišićavu muskulaturu rotvajlera oteraće provalnika daleko od vašeg doma. Najstarija od pasmina uzgajanih za skupljanje krda, rotvajler je do kraja odan svojoj porodici i sumnjičav prema strancima sve dok ih ne upozna. Poput nemačkih ovčara, i rotvajleri vole da budu aktivni i zbog njihove kratke dlake lako ih je timariti. Slavni su po svojoj teritorijalnoj prirodi, zbog čega će odano čuvati svoj dom od nepozvanih uljeza.

3. Doberman

Ako želite najboljeg psa čuvara, pametan, snažan i atletski građen doberman mogao bi da bude pravi izbor. Za svega nekoliko minuta provedenih s dobermanom može da se primeti koliko su ti psi inteligentni i aktivni. Mnoge zastrašuje i sam izgled dobermana, ali uz pravilan trening pripadnik jedne od najopasnijih pasmina postaće vaš najodaniji životni suputnik. Dobermani su poznati i po svom dugom životnom veku.

4. Bulmastif

Ukrštena rasa buldoga i mastifa, bulmastif je originalno uzgojen u Engleskoj za pronalazak i savladavanje lovokradica. Ako provalnik uspe da uđe u kuću, susrešće se sa masivnim, moćnim psom koji će ga srušiti na pod i ne puštati ga da se podigne dok ne stigne pomoć. Bulmastifi su slavni kao izrazito pametni, hrabri i neustrašivo odani psi.

5. Američki stafordski terijer

Može da deluje pomalo zdepasto i nabijeno, ali staford i te kako ima snage i žara da odbrani svoju porodicu kada je potrebno. Štaviše, američki stafordski terijeri u prošlosti su bili poznati i kao pseće dadilje za malu decu. Jednom kada se veže za čoveka, staford će ga bez sumnje voleti do kraja života i taj čovek biće centar njegovog sveta.

6. Kuvas

Zbog svoje bele pufnaste dlake ovaj pas možda izgleda potpuno blago i bezopasno, ali veličanstveni kuvas diči se svojom odlučnošću i izrazito zaštitničkom i teritorijalnom naravi. Činjenica da je kuvas uzgojen za teranje životinjskih predatora poput vukova i medveda, govori mnogo o tome koliko je ovaj pas snažan i neustrašiv. Uz pravilan odgoj kuvas će pokazati i drugu stranu svoje prirode - slatku i opuštenu.

7. Akita

Jedna od onih pasmina koja se ne preporučuje ljudima koji nisu ranije imali psa. Akita je tih, ali vrlo zaštitnički nastrojen pas. Vrlo je snažan i treba biti pažljiv kada je u blizini dece. Akitu je najbolje uzeti kao štene i odmah početi s treningom poslušnosti. Ova japanska pasmina uzgojena za lov specifična je i po tome što u kući zna da bude tiha i neprimetna, a napolju izrazito prijateljski raspoložena, ali i oprezna.

8. Veliki (džinovski) šnaucer

Dominantna i privržena pasmina, veliki šnaucer je pas ogromne energije koji žudi za ljudskim društvom i brzo će se pokrenuti ako treba da zašti svoju porodicu. Vlasnik ovog psa mora svom ljubimcu da omogući mnogo fizičke i mentalne stimulacije kako mu ne bi bilo dosadno i kako ne bi postao destruktivan.

9. Rodezijski ridžbek (gonič lavova)

Originalno uzgojen kao neustrašivi lovac na lavove, rodezijski ridžbek vrlo je inteligentan i nežan div kada je sa svojom porodicom, a postaje odani zaštitnik ako njegovim ljudima preti opasnost. Rodezijski gonič lavova izrazito je dobar s decom - u Africi je ova pasmina uzgajana i kako bi čuvala i štitila decu dok nema roditelja.

10. Border koli (škotski graničarski gonič)

Najslavniji koli na svetu je Lesi iz istoimenog filma, a svi znamo kakvu je odanost pokazao u tom klasiku. Koli je pas blage naravi koji retko pokazuje znakove agresije, osim kada oseti da njegovoj porodici treba zaštita. Na glasu je i kao jedna od najinteligentnijih pasmina na svetu koju je lako trenirati. Uz to, pripadnici ove predivne i prijateljski nastrojene pasmine dobro se slažu s decom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.