Većina domaćica ima i dilemu da li je bolje jaja staviti u hladnu vodu pa postepeno zagrevati ili spustiti jaja u ključalu vodu.

Profesionalni kuvari imaju odgovor na sva ova pitanja, ali i otkrivaju trik kako da vam jaja nikad ne popucaju tokom kuvanja, piše portal Able kitchen.

Kako i koliko kuvati?

Većina kuvara ima neku svoju tajnu kad je u pitanju ne samo kuvanje jaja već i kako bi se ono lakše oljuštilo. Mnogi sipaju so u vodu u koju se kuvaju jaja što će, ukoliko dođe do pucanja sprečiti izlivanje belanca. Kako objašnjavaju profesionalni kuvari jaja često sadrže vazdušni mehur koji se usled toplote tokom kuvanja širi i stvara pritisak što može da dovede do pucanja ljuske.

Da bi izbegli da belance iscuri iz ljuske mnogi kuvari koriste neverovatan trik. Naime, oni na dno šerpe s vodom stave pet, šest čačkalica. Iako deluje bizarno, naučno objašnjenje je da celulaoza iz čačkalica tokom kuvanja sprečava da belance da iscuri iz ljuske ako dođe do pucanja.

Kuvari rešavaju i dilemu da li jaje treba staviti u hladnu ili vrelu vodu. Ukoliko stavite jaje da u hladnu vodu da se postepeno zagreva proces kuvanja će trajati duže nego kad ga stavite u proključalu vodu. Nedostaci ove strategije su povećana šansa za pucanje i neravnomerno kuvanje koje dolazi sa visokim temperaturama zato je preporuka da posle pola minuta smanjite temperaturu kako bi se belance i žumanca kuvala polako i ravnomerno.

Ispiranje hladnom vodom već kuvanih jaja još jedan je trik koji se koristi kako bi se ljuska brže i lakše oljuštila. Ovaj trik zaista pomaže, posebno ako kašikom malo razbijete ljusku jer hladna voda pomaže da se ljuska lakše odvoji od jajeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.