Pseći nos mora da bude stalno mokar i zato je hladan. Tajna ove karakteristike tela životinje jeste da koža na nosu psa može izlučivati ​​sluz - na sebi ima posebne žlezde, kao i na sluznici unutar nosne šupljine.

Vlaga nosa je važna za psa jer zbog nje efikasnije može da razlikuje i prepoznaje mirise i smer iz kog oni dopiru, piše nationalgreenhighway.org.

Vlažna površina tela u tom pogledu stvarno postaje osetljivija, ali taj razlog nije jedini koji objašnjava vlažnost psećeg nosa.

Takođe je vredno napomenuti da vlažni sloj iznad kože funkcioniše poput hromatografa jer prepoznaje razliku u brzini molekula materija koje emituju miris, pa pas može odrediti smerove i blizinu objekata.

Kod pasa ne deluje samo unutarašnji deo nosa - spoljni delovi tankog i osetljivog organa mirisa takođe imaju puno funkcija. Uz žlezde koje luče sluz, na psećem nosu postoji i mnogo receptora, pa kada se na vlažnoj površini zadrže čestice mirisa, receptori uspevaju da ih prerade.

Za psa je važno da oseti i najslađi miris na udaljenosti do 100 metara, a uređaj disajnih organa omogućava mu da to lako učini.

Na šta ukazuje suv i topao nos?

Smatra se da vlažan i hladan nos psa govori o njegovom zdravlju, dok suvoća i toplota čula mirisa mogu ukazivati ​​na bolest. Ponekad je to istina, iako se nos ne može smatrati idealnim pokazateljem zdravlja. Međutim, nekada se ispostavi da je nos suv jednostavno zato što je pas vruć - nakon nekog vremena njegovo će se prvobitno stanje vratiti.

Ali u drugim situacijama, u prisutnosti propratnih simptoma, vrući suvi nos može govoriti o prehladi, a u ovom slučaju postoji i kijanje, kašljanje... Čim se pas oporavi, nos će mu biti isti. Suvi nos se može pojaviti i u slučaju alergijskih reakcija, kada je nabolje da svog ljubimca odvedete kod veterinara.

Ako je pas zdrav, suv nos ukazuje na dehidraciju ili nepovoljne vremenske uslove, a do isušivanja dovodi ne samo vrućina, već i mraz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.