Vladan Matijević dobitnik Nagrade "Beogradski pobednik" za roman "Pakrac"

Laureat Nagrade „Beogradski pobednik“ je Vladan Matijević za roman „Pakrac“, saopštio je žiri na konferenciji za medije u Biblioteci grada Beograda.

PR
Foto: Promo
Foto: Promo
.

Žiri u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković, odlučio je da treći po redu laureat „Beogradskog pobednika“ bude Vladan Matijević za roman „Pakrac“. Za Matijevićev roman su glasali Predrag Petrović, Slađana Ilić, Petar Pijanović i Vesna Trijić, dok je Nataša Anđelković glas dala delu „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala.

„Roman 'Pakrac' Vladana Matijevića izdvojio se majstorstvom pripovedanja kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta. Udvojena ličnost glavnog junaka, okružena likovima sa margine i bombardovana vestima iz crne hronike, dovodi u vezu savremeni Beograd sa Pakracom s početka ratnih devedesetih. Kritički preispitujući moderno srpsko društvo, ovaj roman hrabro, provokativno i precizno otvara pitanja zla, odgovornosti i moći na kraju dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka. Poetički se nadovezujući na umetničko iskustvo crnog talasa u srpskoj prozi i filmu, Vladan Matijević koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda. Suočavajući čitaoca sa različitim manifestacijama nasilja, pripovedač nas vodi ka spoznaji metafizičkog porekla i prirode zla. Nagrađeni roman na tragu je poetike koju je Vladan Matijević zasnovao u prethodnim ostvarenjima, prvenstveno u zbirci pripovedaka ’Prilično mrtvi’ i romanu ’Vrlo malo svetlosti’“, stoji u obrazloženju žirija.

Prvi laureat ovog priznanja bio je Drago Kekanović za roman „Privrženost“, a prošle godine nagradom je ovenčan Goran Petrović za knjigu „Papir“.